ßßß
Składniki (na 2-3 osoby):ok 400 g krewetek (mogą być mrożone lub nie, jak również wcześniej ugotowane lub surowe)1 paczuszka makaronu ryżowego1 opakowanie groszku cukrowego2 marchewki1 ząbek czosnku1 cm imbiru1 łyżka olejukilka gałązek z listkami świeżej kolendry2 łyżki sosu sojowego1 papryczka chilli – ja użyłam suszonego sproszkowanego chilliPrzygotowanie:Makaron ryżowy przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu – przeważnie należy go zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na jakiś czas. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekany czosnek, korzeń imbiru i papryczkę chilli. Następnie dodajemy krewetki (zamrożone należy wcześniej rozmrozić) i przesmażamy je dokłądnie. Jeśli używamy surowych należy je smażyć do czasu kiedy zmienią kolor z szarego na różowy, ugotowane wcześniej krewetki należy tylko podgrzać. Kroimy groszek cukrowy na mniejsze części, marchewkę ścieramy na tarce i wszystko dodajemy na patelnie. Wszystko smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy makaron ryżowy, sos sojowy i kolendrę. Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe.







