Wykonanie
            Składniki2 porcje200 g 
łososiaokoło 100 g 
makaronu ryżowego, np. o szerokości 2 mm1 łyżka 
sezamu2 
dymki (długa 
cebulka ze 
szczypiorkiem)1 łyżka drobno startego 
imbiru1 ząbek 
czosnkukawałek 
papryczki chili (ilość do smaku, im papryczka większa tym łagodniejsza)
zioła: 
mięta, 
kolendra, 
bazylia1 łyżka 
oleju kokosowego (lub innego roślinnego)2 łyżeczki 
oleju sezamowego1/4 
limonki do podaniaMarynata do 
łososia:3 łyżki 
sosu sojowego + dodatkowo do podania1 łyżka 
syropu klonowego lub 
miodu2 łyżeczki 
octu ryżowego lub soku z cytryny/limonkiPrzygotowanie
Łososia osuszyć papierowym ręcznikiem. Położyć skórką do dołu w małym naczyniu do zapiekania. Usunąć ości, np. pesetą. Wymieszać składniki marynaty i polać nią 
łososia. Przewrócić na drugą stronę skórką do góry i zostawić na około 1/2 - 1 godzinę lub dłużej jeśli mamy czas.Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Wstawić 
łososia i piec przez 18 minut. Po upieczeniu od razu zdjąć skórkę łącznie z brązową częścią pomiędzy 
mięsem a skórką. 
Mięso rozdzielić widelcem na kilka części obtaczając je w powstałym sosie (w ten sposób przygotowany 
łosoś jest już gotowy do spożycia).
Makaron ryżowy przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, np. moczyć suchy 
makaron przez 15 minut w wodzie, następnie wrzucić na wrzątek i gotować przez 1 minutę. Odcedzić na sitku, przelać chłodną 
wodą.Przygotować resztę składników: 
sezam włożyć na patelnię i podgrzewać mieszając przez 2-3 minuty aż lekko się zrumieni, nie może się przypalić, bo będzie gorzki. Posiekać 
dymkę, zetrzeć 
imbir, drobno zetrzeć 
czosnek, posiekać 
papryczkę chili, przygotować 
zioła.Do woka lub na patelnię wlać 1 łyżkę 
oleju, gdy będzie gorący dodać starty 
imbir, 
czosnek i białe części 
dymki. Smażyć przez minutę mieszając, pod koniec smażenia dodać 
papryczkę chili. Następnie dodać 2 - 3 łyżki sosu z naczynia z 
łososiem i 
makaron ryżowy, wymieszać i chwilę razem podsmażyć mieszając. Dodać 
łososia wraz resztą sosu z naczynia, 
sezam, 
olej sezamowy, zielone części 
dymki i delikatnie wymieszać. Odstawić z ognia, dodać 
zioła. Skropić 
sosem sojowym i 
limonką.



