ßßß Cookit - przepis na Makaron ryżowy smażony z botwinką, tofu i sezamem

Makaron ryżowy smażony z botwinką, tofu i sezamem

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
100 g makaronu ryżowego wstążki
1 pęczek botwinki (młodej z małymi buraczkami)
2 łyżki oleju roślinnego (np. kokosowego)
1 łyżka startego świeżego imbiru
1 ząbek czosnku
4 łyżki sezamu
100 g tofu
2 młode cebule ze szczypiorem (dymki)
5 łyżek sosu sojowego
1 łyżka syropu klonowego lub 1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżeczka ostrego sosu sriracha (lub posiekana papryczka chili)
garść świeżej mięty
Przygotowanie
Makaron ugotować, odcedzić i przelać zimną wodą na sitku. Botwinkę umyć, odciąć buraczki, obrać je i pokroić na cienkie plasterki. Całe liście wraz z łodyżkami posiekać.
Na patelni lub w woku na łyżce oleju smażyć przez ok. 4 minuty co chwilę mieszając: imbir, drobno starty czosnek, sezam oraz plasterki buraczków.
Składniki przesunąć na bok patelni a w wolne miejsce włożyć pokrojone w kosteczkę tofu i pokrojoną na plasterki dymkę. Smażyć przez ok. 3 minuty, dodać liście botwinki i makaron, wymieszać składniki na patelni i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając.
Wlać sos sojowy, syrop klonowy, olej sezamowy, ostry sos lub posiekaną chili i wymieszać. Podsmażyć jeszcze przez chwilę w międzyczasie dodając posiekaną miętę. Wymieszać i wyłożyć na talerze.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/botwinka/makaron_smazony_z_tofu_botwinka/przepis.html