Wykonanie
Składniki2 porcje100 g
makaronu ryżowego wstążki1 pęczek
botwinki (
młodej z małymi
buraczkami)2 łyżki
oleju roślinnego (np.
kokosowego)1 łyżka startego świeżego
imbiru1 ząbek
czosnku4 łyżki
sezamu100 g
tofu2
młode cebule ze
szczypiorem (
dymki)5 łyżek
sosu sojowego1 łyżka
syropu klonowego lub 1 łyżeczka
cukru2 łyżki
oleju sezamowego1 łyżeczka
ostrego sosu sriracha (lub posiekana
papryczka chili)garść świeżej
miętyPrzygotowanie
Makaron ugotować, odcedzić i przelać zimną
wodą na sitku.
Botwinkę umyć, odciąć
buraczki, obrać je i pokroić na cienkie plasterki. Całe liście wraz z łodyżkami posiekać.Na patelni lub w woku na łyżce
oleju smażyć przez ok. 4 minuty co chwilę mieszając:
imbir, drobno starty
czosnek,
sezam oraz plasterki
buraczków.Składniki przesunąć na bok patelni a w wolne miejsce włożyć pokrojone w kosteczkę
tofu i pokrojoną na plasterki
dymkę. Smażyć przez ok. 3 minuty, dodać liście
botwinki i
makaron, wymieszać składniki na patelni i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając.Wlać
sos sojowy,
syrop klonowy,
olej sezamowy, ostry sos lub posiekaną
chili i wymieszać. Podsmażyć jeszcze przez chwilę w międzyczasie dodając posiekaną
miętę. Wymieszać i wyłożyć na talerze.