ßßß
Inspiracja tu .Składniki (na około 3-4 porcje):1/2 opakowania makaronu ryżowego1 pęczek botwinki (może być z buraczkami)1/2 czerwonej cebuli (opcjonalnie)1 duży ząbek czosnkuodrobina płatków chili1 pęczek szczypiorku lub młodej cebulki1-2 łyżki oleju roślinnego2 czubate łyżki miodusok z 1 limonkiokoło 6 łyżek sosu sojowego400 g tofusezam do posypaniaPrzygotowanie:Cebule kroimy w kostkę, to samo czosnek i następnie oba składniki lekko przysmażamy na oleju (aż cebula lekko się zeszkli). Buraczki kroimy w kostkę lub słupki, dodajemy do cebuli i czosnku. Wszystko chwilę smażymy.Przygotowujemy sos: sos sojowy, sok z limonki, miód i płatki chilli i następnie zalewamy nim warzywa. Na wolnym ogniu dusimy kilka minut aż buraczki lekko zmiękną, następnie dodajemy pokrojone łodygi botwinki i dusimy jeszcze kilka minut (tak aby tworzył się sos, a nie odparowywał).Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu – zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut i następnie odlewamy.Kiedy warzywa są już w miarę miękkie, dodajemy posiekane liście botwinki, następnie posiekane młode cebulki ze szczypiorkiem. Wszystko dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku – smak powinien być bilansem słonego (sos sojowy), słodkiego (miód), kwaśnego (sok z limonki) oraz ostrego (płatki chilli). Dokładamy pokrojone w kostkę tofu oraz makaron ryżowy. Dokładnie mieszamy i jeszcze smażmy kilka minut, tak pozwalamy aby tofu i makaron wchłonęły cały sos i nabrały smaku.Wierzch posypujemy sezamem (może być lekko podprażony wcześniej na suchej patelni, ale nie jest to konieczne).Uwagi:Czerwoną cebulę można pominąć, lub zastąpić inną cebulką.Zamiast miodu możemy również dać np. cukier trzcinowy albo syrop klonowy. Zwykłego cukru nie polecam, ale również można.Możemy dodać również troszkę imbiru do smaku.Zamiast płatków chilli można dać po prostu papryczkę chilli – 1/2 papryczki powinna być w porządku.