ßßß Cookit - przepis na Makaron po tajsku z kurczakiem i kiełkami

Makaron po tajsku z kurczakiem i kiełkami

nazwa

Wykonanie

czwartek, 15 Maj 2014, autor: blue_megi, 7 Komentarzy »
Makaron po tajsku przygotujemy w 20 minut. Szybkie, sycące danie z kurczakiem i makaronem ryżowym.
Składniki:
200 g makaronu ryżowego
cebula
3 ząbki czosnku
zielona papryczka chili
3 filety z piersi kurczaka
kiełki fasoli mung (garść)
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
sok z połówki limonki
płatki chili
pęczek szczypiorku
czarny, mielony pieprz
filiżanka prażonych orzeszków ziemnych (nie solonych)
2 łyżki oleju do smażenia
Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu. Zazwyczaj moczy się go przez trzy minuty w świeżo zagotowanej wodzie i odcedza.
Mięso kroimy w paseczki. Na dużej, głębokiej patelni lub w woku rozgrzewamy olej. Na gorący olej wrzucamy przeciśnięty czosnek, drobno posiekaną cebulę i drobno pokrojoną papryczkę chili. Smażymy przez kilka minut. Dodajemy mięso. Smażymy kolejne kilka minut. Dodajemy kiełki fasoli mung, sos sojowy, rybny, odrobinę płatków chili oraz sok wyciśnięty z połówki limonki. Wrzucamy odcedzony makaron, mieszamy dokładnie i zdejmujemy z ognia. Doprawiamy mielonym pieprzem.
Szczypiorek kroimy. Podajemy makaron posypany szczypiorkiem i orzeszkami ziemnymi.
Smacznego!
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepis-dnia/makaron-po-tajsku