Wykonanie
czwartek, 15 Maj 2014, autor: blue_megi, 7 Komentarzy »
Makaron po tajsku przygotujemy w 20 minut. Szybkie, sycące danie z
kurczakiem i
makaronem ryżowym.Składniki:200 g
makaronu ryżowegocebula3 ząbki
czosnkuzielona
papryczka chili3
filety z piersi kurczakakiełki fasoli mung (garść)2 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
sosu rybnegosok z połówki
limonkipłatki chilipęczek
szczypiorkuczarny, mielony
pieprzfiliżanka prażonych
orzeszków ziemnych (nie solonych)2 łyżki
oleju do smażenia
Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu. Zazwyczaj moczy się go przez trzy minuty w świeżo zagotowanej wodzie i odcedza.
Mięso kroimy w paseczki. Na dużej, głębokiej patelni lub w woku rozgrzewamy
olej. Na gorący
olej wrzucamy przeciśnięty
czosnek, drobno posiekaną
cebulę i drobno pokrojoną
papryczkę chili. Smażymy przez kilka minut. Dodajemy
mięso. Smażymy kolejne kilka minut. Dodajemy
kiełki fasoli mung,
sos sojowy,
rybny, odrobinę
płatków chili oraz sok wyciśnięty z połówki
limonki. Wrzucamy odcedzony
makaron, mieszamy dokładnie i zdejmujemy z ognia. Doprawiamy mielonym
pieprzem.
Szczypiorek kroimy. Podajemy
makaron posypany
szczypiorkiem i
orzeszkami ziemnymi.Smacznego!