Wykonanie
Intensywny, wyrazisty rosół na
kurczaku, z azjatycką,
imbirową nutą.
Kurczak tak gotowany jest bardzo soczysty i smaczny. Oczywiście ważne abyśmy użyli drobiu dobrej jakości, najlepiej z wolnego wybiegu. Zupa jest mocno
mięsna. Nie potrzebuje wielu dodatków, te które podałam wystarczą, ale oczywiście jeżeli mamy ochotę, możemy dodać to co lubimy na przykład
grzyby mun lub shitake,
kapustę pak choi.inspiracja był przepis z książki "The slow cook book" - Heather Whinney
składniki1300 -1400 g cały
kurczak najlepiej z wolnego wybiegu1 mała
cebula, obrana i przekrojona na cztery5 cm (ok 40 g) obranego i pokrojonego w plasterki
imbiru6 ząbków
czosnku, pokrojone w plasterki
sól,
pieprzwodado doprawienia:
sos rybnysos sojowydo podania:
makaron ryżowypokrojony
szczypior,
kiełki fasoli,
kolendra.przygotowanieWolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją.
Kurczaka umyć, włożyć do misy wolnowaru, dodać ,
cebulę,
imbir,
czosnek,
pieprz, trochę
soli. Dolać tyle gorącej
wody aby
kurczak był zakryty. Przykryć i gotować na ustawieniu HIGH przez 3 - 4 godziny lub LOW przez 6 - 8 godzin. Miękkiego
kurczaka ostrożnie wyjąć z
wywaru, odstawić na bok żeby nieco przestygł.Jeszcze ciepłego
kurczaka obrać ze skóry, rozdrobnić
mięso, odrzuci kości.
Mięso przykryć i odstawić. Ostrożnie przecedzić rosół z wolnowaru do garnka. Doprawić
solą,
sosem sojowym i rybnym. Dodać
mięso, (jeżeli zupa jest za gęsta uzupełnić
wywarem warzywnym), podgrzać i ewentualnie jeszcze doprawić. Ugotować
makaron zgodnie ze wskazówkami z opakowania. Na każdy talerz położyć porcję
makaronu, zalać rosołem z
mięsem, posypać
szczypiorem i
kiełkami i
kolendrą. Podawać gorące. Smacznego!Uwaga: Możemy
mięsa nie wkładać w całości do rosołu, tylko nałożyć odpowiednią ilość do talerzy i zalać gorącą zupą