ßßß Cookit - przepis na Makaron ryżowy smażony z fasolką, imbirem i tofu

Makaron ryżowy smażony z fasolką, imbirem i tofu

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
garść zielonej fasolki (150 g)
100 g makaronu ryżowego wstążki
2 łyżki orzeszków ziemnych
2 łyżki oleju roślinnego (np. kokosowego)
1 łyżka startego świeżego imbiru
1 ząbek czosnku
100 g tofu
2 młode cebule ze szczypiorem (dymki)
5 łyżek sosu sojowego
1 łyżka syropu klonowego lub 1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżeczka ostrego sosu sriracha (lub posiekana papryczka chili)
opcjonalnie: 2 łyżki czarnego sezamu
Przygotowanie
W większym garnku zagotować osoloną wodę. Fasolkę przyciąć na końcach, pokroić na kawałki i wrzucić na wrzątek. Gotować przez 5 minut, następnie dodać makaron i gotować jeszcze przez ok. 3 minuty. Odcedzić i przelać zimną wodą na sitku.
Na patelni lub w woku uprażyć posiekane orzechy ziemne, dodać łyżkę oleju, imbir oraz starty czosnek, smażyć przez ok. 4 minuty co chwilę mieszając.
Składniki przesunąć na bok patelni a w wolne miejsce włożyć pokrojone w kosteczkę tofu i pokrojoną na plasterki dymkę. Smażyć przez ok. 4 minuty.
Wymieszać składniki na patelni, dodać makaron z fasolką i smażyć jeszcze przez ok. 3 minuty co chwilę mieszając.
Wlać sos sojowy, syrop klonowy, olej sezamowy, ostry sos lub posiekaną chili i wymieszać. Posypać sezamem i wyłożyć na talerze.
Wskazówki
Połowę fasolki można zastąpić cukinią. Pokrojoną na kosteczki cukinię dodajemy w tym samym momencie co tofu.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/makaron-ryzowy-smazony-z-fasolka-imbirem-i-tofu