ßßß Cookit - przepis na Stir-fry z młodej kapusty i tofu (lub kurczaka)

Stir-fry z młodej kapusty i tofu (lub kurczaka)

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
2 łyżki oleju roślinnego (użyłam kokosowego)
1 łyżka tartego imbiru
2 ząbki czosnku
125 g tofu (lub 1 pierś kurczaka)
1/3 główki młodej kapusty
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego (lub 2 łyżki soku z limonki)
1 łyżeczka ostrego sosu sriracha (lub posiekanego chili)
2 łyżki oleju sezamowego
3 łyżki posiekanego szczypiorku
świeża mięta
2 łyżki czarnego lub białego sezamu
Przygotowanie
W woku lub na patelni na łyżce oleju podsmażyć starty imbir i przeciśnięty przez praskę lub starty na drobnej tarce czosnek. Dodać pokrojone w kosteczkę tofu i obsmażać przez 2-3 minuty (lub pokrojoną w małą kosteczkę pierś kurczaka i smażyć przez ok. 5 minut).
Dodać poszatkowaną kapustę i smażyć przez ok. 6 minut, co chwilę mieszając. Wlać sos sojowy, ostry sos, ocet, dodać pół łyżeczki cukru, wymieszać i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty. Wymieszać z olejem sezamowym, posypać szczypiorkiem, miętą oraz sezamem (biały sezam można wcześniej lekko podprażyć na suchej patelni).
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/kapusta/smazona_mloda_kapusta/przepis.html