ßßß
Cookit - przepis na Stir-fry z młodej kapusty i tofu (lub kurczaka)
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Stir-fry z młodej kapusty i tofu (lub kurczaka)
Składniki
Olej
Kokos
Imbir
Czosnek
Tofu
Piersi z kurczaka
Kapusta młoda
Sos sojowy
Ocet ryżowy
Sok z limonki
Ostrygi
Chili
Olej sezamowy
Szczypiorek
Mięta
Sezam
Wykonanie
Składniki2 porcje2 łyżki
oleju roślinnego
(użyłam
kokosowego
)1 łyżka tartego
imbiru
2 ząbki
czosnku
125 g
tofu
(lub 1
pierś kurczaka
)1/3 główki
młodej kapusty
3 łyżki
sosu sojowego
1 łyżka
octu ryżowego
(lub 2 łyżki
soku z limonki
)1 łyżeczka
ostrego
sosu sriracha (lub posiekanego
chili
)2 łyżki
oleju sezamowego
3 łyżki posiekanego
szczypiorku
świeża
mięta
2 łyżki czarnego lub białego
sezamu
PrzygotowanieW woku lub na patelni na łyżce
oleju
podsmażyć starty
imbir
i przeciśnięty przez praskę lub starty na drobnej tarce
czosnek
. Dodać pokrojone w kosteczkę
tofu
i obsmażać przez 2-3 minuty (lub pokrojoną w małą kosteczkę
pierś kurczaka
i smażyć przez ok. 5 minut).Dodać poszatkowaną
kapustę
i smażyć przez ok. 6 minut, co chwilę mieszając. Wlać
sos sojowy
, ostry sos,
ocet
, dodać pół łyżeczki
cukru
, wymieszać i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty. Wymieszać z
olejem sezamowym
, posypać
szczypiorkiem
,
miętą
oraz
sezamem
(biały
sezam
można wcześniej lekko podprażyć na suchej patelni).
Źródło:
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/kapusta/smazona_mloda_kapusta/przepis.html
Przepisy powiązane
Makaron ryżowy smażony z botwinką, tofu i sezamem
Makaron ryżowy z pieczonym łososiem
Uproszczony kurczak teriyaki [Kuchnia japońska dla leniwych].
Makaron ryżowy smażony z fasolką, imbirem i tofu
Makaron ryżowy z krewetkami, papryką i sezamem
Składniki powiązane (0)