ßßß Cookit - przepis na Makaron Mie z pieczonym łososiem – z imbirem i prażonym sezamem

Makaron Mie z pieczonym łososiem – z imbirem i prażonym sezamem

nazwa

Wykonanie

Bardzo aromatyczny, lekko kwaśny, słodki i słony jednocześnie .. pyyychota
Składniki:
400 g świeżego łososia
około 200 g makaronu Mie
2 łyżki sezamu
2 dymki (długa cebulka ze szczypiorkiem)
1,5 łyżka drobno startego imbiru
2 ząbek czosnku
kawałek papryczki chili (ilość do smaku)
zioła: mięta, kolendra, bazylia
1 łyżka oleju kokosowego (lub innego roślinnego)
1/4 limonki do podania
Marynata do łososia:
6 łyżek sosu sojowego + dodatkowo do podania
2 łyżka syropu klonowego lub miodu
4 łyżeczki octu ryżowego lub soku z limonki
Przygotowanie:
Łososia dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Usunąć ości, np. pesetą. Położyć skórą do dołu w worku do pieczenia. Wymieszać składniki marynaty i polać nią łososia. Przewrócić na drugą stronę skórką do góry i zostawić na minimum godzinę (im dłużej tym lepiej, można na noc w lodówce).
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wstawić łososia i piec około 20 minut. Po upieczeniu od razu zdjąć skórkę łącznie z brązową częścią pomiędzy mięsem a skórą. Mięso rozdzielić widelcem na kilka części obtaczając je w powstałym sosie (w ten sposób przygotowany łosoś jest już gotowy do spożycia).
Makaron Mie przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić na sitku, przelać chłodną wodą.
Przygotować resztę składników: sezam włożyć na patelnię i podgrzewać mieszając przez 2-3 minuty aż lekko się zrumieni, nie może się przypalić, bo będzie gorzki. Posiekać dymkę, zetrzeć imbir, drobno zetrzeć czosnek, posiekać papryczkę chili, przygotować zioła- również delikatnie posiekać.
Na patelnię wlać 1 łyżkę oleju, gdy będzie gorący dodać starty imbir, czosnek i białe części dymki. Smażyć chwilę mieszając, w połowie smażenia dodać papryczkę chili. Następnie dodać 2 – 3 łyżki sosu z naczynia z łososiem, makaron, wymieszać i chwilę podgrzewać mieszając. Dodać łososia wraz resztą sosu, sezam, zielone części dymki (szczypior) i delikatnie wymieszać. Odstawić z ognia, dodać zioła. Podawać skrapiając sosem sojowym i limonką.
Źródło:http://zeszyt-pelen-przepisow.pl/makaron-mie-z-pieczonym-lososiem-z-imbirem-i-prazonym-sezamem