Wykonanie
Równie dobrze smakuje na ciepło jak na zimno. Można do niej dodać dowolne składniki takie jak np.
brukselka czy
papryka. Można też zastąpić
por cebulą. Smacznego:)Składnikiciasto160g
mąki120g
masła25g
sera żółtegołyżka
ziół prowansalskich lub
oreganofarsz250g
wędzonego boczku2
pory (tylko białe i jasnozielone części)
sól,
pieprzsos3
jajka250ml
śmietany 18%mały
jogurt naturalnySposób przygotowaniaKrok 1W misce zagniatamy ciasto z
mąki, szczypty
soli,
masła,
ziół i tartego
sera. Jeśli to konieczne dodajemy odrobinę
wody, aby składniki się połączyły. Wkładamy do lodówki na minimum 30min.Krok 2
Boczek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni z
porem. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Krok 3
Ciastem wykładamy formę, widelcem robimy otworki na całej powierzchni. Wkładamy do piekarnika na 20 min w temperaturze 200'.Krok 4W misce przygotowujemy sos ubijając razem
jajka,
jogurt i
śmietanę. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Możemy też dodać ulubione
zioła, np.
koperek lub
pietruszkę.Krok 5Na zapieczony spód wykładamy farsz i polewamy wszystko sosem. Zapiekamy aż zetnie się farsz czyli około 20 min w 200'.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (2 votes cast)Quiche z
porem i
boczkiem, 10.0 out of 10 based on 2 ratingsPodobne wpisy
Tarta z
makrelą,
fetą i
ogórkiemZupa z dyni z ziarenkamiZboczone
śliwkiBabka de luxe na grubych oczkachMakaronowa zapiekanka z
soczewicą