ßßß Cookit - przepis na Quiche z porem i boczkiem

Quiche z porem i boczkiem

nazwa

Wykonanie

Równie dobrze smakuje na ciepło jak na zimno. Można do niej dodać dowolne składniki takie jak np. brukselka czy papryka. Można też zastąpić por cebulą. Smacznego:)
Składniki
ciasto
160g mąki
120g masła
25g sera żółtego
łyżka ziół prowansalskich lub oregano
farsz
250g wędzonego boczku
2 pory (tylko białe i jasnozielone części)
sól, pieprz
sos
3 jajka
250ml śmietany 18%
mały jogurt naturalny
Sposób przygotowania
Krok 1
W misce zagniatamy ciasto z mąki, szczypty soli, masła, ziół i tartego sera. Jeśli to konieczne dodajemy odrobinę wody, aby składniki się połączyły. Wkładamy do lodówki na minimum 30min.
Krok 2
Boczek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni z porem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3
Ciastem wykładamy formę, widelcem robimy otworki na całej powierzchni. Wkładamy do piekarnika na 20 min w temperaturze 200'.
Krok 4
W misce przygotowujemy sos ubijając razem jajka, jogurt i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy też dodać ulubione zioła, np. koperek lub pietruszkę.
Krok 5
Na zapieczony spód wykładamy farsz i polewamy wszystko sosem. Zapiekamy aż zetnie się farsz czyli około 20 min w 200'.
VN:F [1 . 9.22_1171]
proszę czekać...
Rating: 10.0/ 10 (2 votes cast)
Quiche z porem i boczkiem, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
Podobne wpisy
Tarta z makrelą, fetą i ogórkiem
Zupa z dyni z ziarenkami
Zboczone śliwki
Babka de luxe na grubych oczkach
Makaronowa zapiekanka z soczewicą
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/01/1536/1536