Wykonanie
Mogę zaproponować takie danie - za nami weekendowy wieczór walentynkowyFajne jest wspólne przygotowywanie posiłków, na pewno pogłębia to wzajemną więź i może być całkiem zabawnie.
125g
masła200g
mąki200g
szynki7 jaj200g tartego
sera żółtego200ml
śmietany 18%sól,
pieprzzioła prowansalskie,
bazyliatłuszcz do nasmarowania formyPrzepis na ciasto:Z miękkiego
masła,
mąki, 3 łyżek zimnej
wody, szczypty
soli i szczypty
pieprzu zagnieść gładkie ciasto. Pozostawić je na ok. godzinę w chłodnym miejscu.Jeśli nie mamy zbytnio czasu na ten etap, z powodzeniem można użyć półgotowego ciasta w rulonie.
Farsz robimy w ten sposób, że mieszamy
śmietanę z
serem. Następnie roztrzepujemy z
jajkami i dodajemy
szynkę pokrojoną w kostkę. Przyprawiamy
ziołami prowansalskimi.Natłuszczoną tortownicę (21-24cm) lub formę do zapiekanek wykładamy
ciastem i unosimy jego brzeg. Polewamy przygotowanym farszem.Pieczemy w temp. 180st ok. 40-45m.