Wykonanie
Jak ja lubię lato i wszystkie smakołyki w tym okresie,
owoce i warzywa nasze polskie. Oj niech żałuje ten, który nie chce naszego dobra i wprowadza embargo;-) Promujmy zatem i wspierajmy polskie ogrodnicze plony. Pewnie to kropla w morzu potrzeb, ale jak każdy dołoży malutki wkład to może lżejsze będą odczuwalne skutki tej decyzji. Potrafimy się zebrać, jak pokazują akcje charytatywne, więc zachęcam tym bardziej.Pomożecie?;-)
Składniki:Ciasto:100 g
mąki orkiszowej,50 g
masła,1
jajko,1 łyżka
wody,szczypta
soli.Farsz i polewa:1 gałązka
pomidorków koktajlowych,1
cukinia,100 g
fety ( można wymieszać z innym ulubionym
serem),świeże listki
oregano,2
jajka,250 ml
śmietany 18%,
sól,
pieprz.Przygotowanie:Do
mąki dodać kawałki twardego
masła, poszatkować nożem. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Wyłożyć
ciastem formę do tarty, nakłuć widelcem i podpiec na złocisty kolor w temp. 180 stopni.Na podpieczonym cieście ułożyć równomiernie połówki
pomidorków, pokrojoną, nożykiem do warzyw
cukinię, we wstążki, kosteczki
fety i
oregano, posypać
przyprawami, ale ostrożnie bo
feta jest słona. Do
śmietany dodać
jajka,
przyprawy. Wymieszać dokładnie i wylać na farsz. Zapiekać do ścięcia masy jajecznej i przyrumienienia w temp. 190 stopni.