ßßß Cookit - przepis na Tarta porowo-boczkowa

Tarta porowo-boczkowa

nazwa

Wykonanie

Na poprawę humoru, gdy nas dopadnie jakiś dół, najlepsze są zakupy, albo przygotowanie sobie czegoś pysznego. Wybrałam to drugie, choć nastrój dalej do bani… Znaczy, że chyba trzeba pójść pobuszować po sklepach. A co, każdy sposób należy wypróbować dla poprawy samopoczucia;-). Niemniej jednak tarta wyszła bardzo smaczna, może Wam pomoże...;-)
Składniki:
Ciasto:
100 g mąki orkiszowej,
50 g masła,
1 jajko,
1 łyżka wody,
szczypta soli.
Farsz i polewa:
3 pory ( białe części),
1 łyżka masła,
125 g boczku wędzonego ( 1 paczka pokrojonego w paseczki),
2 jajka,
250 ml śmietany 18%,
ser jaki jest pod ręką ( tu kawałek cameberta),
sól, pieprz.
Przygotowanie:
Do mąki dodać kawałki twardego masła, poszatkować nożem. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Wyłożyć ciastem formę do tarty, nakłuć widelcem i podpiec na złocisty kolor w temp. 180 stopni.
Pora pokroić w półtalarki i podsmażyć na maśle, dodać przyprawy. Dodać paseczki boczku i razem chwilę podsmażyć do zrumienienia. Wyłożyć na podpieczone ciasto. Do śmietany dodać jajka, przyprawy. Wymieszać dokładnie i wylać na farsz. Ułożyć na wierzchu kilka plasterków sera. Zapiekać do ścięcia masy jajecznej i przyrumienienia w temp. 190 stopni.
Przepis zgłoszony do akcji:
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2012/10/tarta-porowo-boczkowa.html