Wykonanie
Na poprawę humoru, gdy nas dopadnie jakiś dół, najlepsze są zakupy, albo przygotowanie sobie czegoś pysznego. Wybrałam to drugie, choć nastrój dalej do bani… Znaczy, że chyba trzeba pójść pobuszować po sklepach. A co, każdy sposób należy wypróbować dla poprawy samopoczucia;-). Niemniej jednak
tarta wyszła bardzo smaczna, może Wam pomoże...;-)Składniki:
Ciasto:100 g
mąki orkiszowej,50 g
masła,1
jajko,1 łyżka
wody,szczypta
soli.Farsz i polewa:3
pory ( białe części),1 łyżka
masła,125 g
boczku wędzonego ( 1 paczka pokrojonego w paseczki),2
jajka,250 ml
śmietany 18%,
ser jaki jest pod ręką ( tu kawałek
cameberta),
sól,
pieprz.Przygotowanie:Do
mąki dodać kawałki twardego
masła, poszatkować nożem. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Wyłożyć
ciastem formę do tarty, nakłuć widelcem i podpiec na złocisty kolor w temp. 180 stopni.
Pora pokroić w półtalarki i podsmażyć na
maśle, dodać
przyprawy. Dodać paseczki
boczku i razem chwilę podsmażyć do zrumienienia. Wyłożyć na podpieczone ciasto. Do
śmietany dodać
jajka,
przyprawy. Wymieszać dokładnie i wylać na farsz. Ułożyć na wierzchu kilka plasterków
sera. Zapiekać do ścięcia masy jajecznej i przyrumienienia w temp. 190 stopni.
Przepis zgłoszony do akcji: