Wykonanie
            Dziś przepis na ptysie, które możemy podawać zarówno na słodko, z dodatkiem najróżniejszych kremów i odrobiną 
cukru pudru lub 
czekoladowej polewy, jak i wytrawnie, ze smacznym farszem.To pyszne uzupełnienie obiadu (proponuję podać je z czerwonym barszczem - nieziemska pychota!).Ptysie przygotowuje się bardzo prosto i szybko.A więc - do dzieła!

1/2 kostki 
masła1 szklanka 
wodyszczypta 
soli3/4 szklanki 
mąki4 
jajkasersól, 
pieprzpieczarkicebula* * *
Masło rozpuszczamy i zagotowujemy w szklance 
wody, ze szczyptą 
soli.Zdejmujemy z ognia.Następnie dodajemy 
mąkę i energicznie mieszamy.Ponownie stawiamy na niedużym ogniu. Masa powinna lekko zgęstnieć.Zdejmujemy z ognia i wbijamy po 1 
jajku dokładnie mieszając.Gotową masę nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Bułeczki pieczemy w temp. 180 ° C przez ok 25-30 minut (do czasu aż ładnie się zarumienią).W międzyczasie na 
maśle smażymy 
pieczarki (doprawiamy 
solą i 
pieprzem).
Ser ścieramy na tarce o niedużych oczkach.
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni.Bułeczki po upieczeniu i wystudzeniu kroimy w poprzek na połówki (nie przecinamy do końca!).Nakładamy wymieszane z 
cebulą pieczarki, następnie 
starty ser (ilość wedle upodobania).Ponownie zapiekamy w temp. ok. 170 ° C do momentu, aż 
ser się rozpuści.

