Wykonanie
Dziś przepis na ptysie, które możemy podawać zarówno na słodko, z dodatkiem najróżniejszych kremów i odrobiną
cukru pudru lub
czekoladowej polewy, jak i wytrawnie, ze smacznym farszem.To pyszne uzupełnienie obiadu (proponuję podać je z czerwonym barszczem - nieziemska pychota!).Ptysie przygotowuje się bardzo prosto i szybko.A więc - do dzieła!

1/2 kostki
masła1 szklanka
wodyszczypta
soli3/4 szklanki
mąki4
jajkasersól,
pieprzpieczarkicebula* * *
Masło rozpuszczamy i zagotowujemy w szklance
wody, ze szczyptą
soli.Zdejmujemy z ognia.Następnie dodajemy
mąkę i energicznie mieszamy.Ponownie stawiamy na niedużym ogniu. Masa powinna lekko zgęstnieć.Zdejmujemy z ognia i wbijamy po 1
jajku dokładnie mieszając.Gotową masę nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Bułeczki pieczemy w temp. 180 ° C przez ok 25-30 minut (do czasu aż ładnie się zarumienią).W międzyczasie na
maśle smażymy
pieczarki (doprawiamy
solą i
pieprzem).
Ser ścieramy na tarce o niedużych oczkach.
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni.Bułeczki po upieczeniu i wystudzeniu kroimy w poprzek na połówki (nie przecinamy do końca!).Nakładamy wymieszane z
cebulą pieczarki, następnie
starty ser (ilość wedle upodobania).Ponownie zapiekamy w temp. ok. 170 ° C do momentu, aż
ser się rozpuści.
