Wykonanie
Zamieszczam dzisiaj przepis na pyszną francuską tartę z
porami. Przepis pochodzi z dodatku do Gazety Wyborczej pt. „Francja” z
serii Wakacyjne Smaki. Ja wprowadziłam kilka modyfikacji 😉Przepis wykonałam w ramach akcji „Kuchnia francuska” autorstwa Leny http://kullinaria.blog.onet.pl/
Składniki:30 dag
mąki18 dag
masła4 duże
pory20 daj
wędzonego boczku2 duże
śmietany 18%2
jajka2 łyżki
oliwyprzyprawy:
gałka muszkatołowa,
pieprz,
sól10 dag pikantnego
sera (w oryginalnym przepisie jest rokpol)Siekamy
mąkę z
masłem, wlewamy 2 łyżki zimnej
wody i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, którą wstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy farsz do ciasta z
porów i
boczku. Kroimy
boczek w kostkę i wytapiamy na patelni, dodajemy pokrojone w talarki białe części
porów. Dusimy 10 minut. Przyprawiamy
pieprzem i
gałką muszkatołową. Odstawiamy na bok.W malakserze mieszamy
śmietanę,
jajka, szczyptę
soli, na końcu dodajemy starty na tarce
ser. (W oryginalnym przepisie były dwie łyżki
soli i ja je dodałam, ale to jest stanowczo za dużo, przecież
boczek jest już słony…)Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno i boki formy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut. Następnie wyjmujemy i wykładamy na podpieczony spód
pory z
boczkiem oraz zalewamy polewą. Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut.
Można podawać na ciepło lub zimno. Bon apetit!