ßßß
Składniki:30 dag mąki18 dag masła4 duże pory20 daj wędzonego boczku2 duże śmietany 18%2 jajka2 łyżki oliwyprzyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól10 dag pikantnego sera (w oryginalnym przepisie jest rokpol)Siekamy mąkę z masłem, wlewamy 2 łyżki zimnej wody i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, którą wstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy farsz do ciasta z porów i boczku. Kroimy boczek w kostkę i wytapiamy na patelni, dodajemy pokrojone w talarki białe części porów. Dusimy 10 minut. Przyprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawiamy na bok.W malakserze mieszamy śmietanę, jajka, szczyptę soli, na końcu dodajemy starty na tarce ser. (W oryginalnym przepisie były dwie łyżki soli i ja je dodałam, ale to jest stanowczo za dużo, przecież boczek jest już słony…)Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno i boki formy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut. Następnie wyjmujemy i wykładamy na podpieczony spód pory z boczkiem oraz zalewamy polewą. Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut.
Można podawać na ciepło lub zimno. Bon apetit!