ßßß Cookit - przepis na Tarta porowa

Tarta porowa

nazwa

Wykonanie

W mojej kuchni tarty powstają bardzo rzadko. Dziś sobie zadałam pytanie dlaczego? No właśnie? Przecież jest tyle możliwości ile składników w lodówce. Można zrobić ją w wersji wytrawnej na obiad czy kolację lub słodkiej, która może być wspaniałym deserem. Tworząc taką tartę możemy otworzyć umysł i swoją kreatywność, a przy okazji zaimponować rodzinie. Polecam - to świetna zabawa!
SKŁADNIKI: (blacha 23cm)
Ciasto:
- 350g mąki tortowej
- 200g masła
- jajko
- szczypta soli
Nadzienie:
- łyżka oliwy
- cebula
- duży por (biała i jasnozielona część)
- kilka plasterków szynki
- resztki serów (gouda, brie, lazur)
- 2 żółtka
- 200ml śmietany 18%
- 200ml słodkiej śmietanki
- świeżo zmielona gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto: z podanych składników szybko wyrobić kruche ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 30-60 minut. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem i podpiec w 180*C przez około 15 minut.
Nadzienie: Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę i pora i lekko poddusić by zmiękły. Doprawić solą i pieprzem. Żółtka roztrzepać ze śmietanami i doprawić gałką, solą i pieprzem. Na podpieczine ciasto wyłożyć pory, pokrojoną szynkę i masę śmietanową. Na wierzch zetrzeć sery. Piec kolejne ok. 15-20 minut aż masa się zetnie, a ser zarumieni. Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2013/02/tarta-porowa.html