Wykonanie
W mojej kuchni tarty powstają bardzo rzadko. Dziś sobie zadałam pytanie dlaczego? No właśnie? Przecież jest tyle możliwości ile składników w lodówce. Można zrobić ją w wersji wytrawnej na obiad czy kolację lub słodkiej, która może być wspaniałym deserem. Tworząc taką tartę możemy otworzyć umysł i swoją kreatywność, a przy okazji zaimponować rodzinie. Polecam - to świetna zabawa!
SKŁADNIKI: (blacha 23cm)Ciasto:- 350g
mąki tortowej- 200g
masła-
jajko- szczypta
soliNadzienie:- łyżka
oliwy-
cebula- duży
por (biała i jasnozielona część)- kilka plasterków
szynki- resztki
serów (gouda,
brie, lazur)- 2
żółtka- 200ml
śmietany 18%- 200ml słodkiej
śmietanki- świeżo zmielona
gałka muszkatołowa-
sól i
pieprzPRZYGOTOWANIE:Ciasto: z podanych składników szybko wyrobić kruche ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 30-60 minut. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem i podpiec w 180*C przez około 15 minut.Nadzienie: Na patelni rozgrzać
oliwę, dodać posiekaną
cebulę i
pora i lekko poddusić by zmiękły. Doprawić
solą i
pieprzem.
Żółtka roztrzepać ze
śmietanami i doprawić gałką,
solą i
pieprzem. Na podpieczine ciasto wyłożyć
pory, pokrojoną
szynkę i masę
śmietanową. Na wierzch zetrzeć
sery. Piec kolejne ok. 15-20 minut aż masa się zetnie, a
ser zarumieni. Smacznego!