Wykonanie
SKŁADNIKI:* ciasto:ok. 500 g
mąkiok. 250 ml ciepłej
wodyszczypta
soli i
pieprzu* farsz:400 g
ciecierzycy1 opakowanie
sera typu
fetasól,
pieprz2 łyżeczki
masłaWYKONANIE:
Ciecierzycę namoczyć i ugotować do miękkości zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Jeszcze lekko ciepłą zblendować lub zmielić na gładką masę dodając w międzyczasie pokruszoną
fetę,
masło,
sól i
pieprz do smaku.
Pieprzu powinno być sporo ponieważ sama
ciecierzyca jest nieco mdła. Natomiast z
solą trzeba ostrożnie ponieważ
feta jest słona. Najlepiej cały czas próbować.
Z
mąki z dodatkiem szczypty
soli i
pieprzu i ciepłej (nie gorącej!)
wody zagnieść jednolite elastyczne ciasto. Odstawić ciasto na ok. 10 min.Podzielić ciasto na 3 części i rozwałkowywać placki na grubość ok 2 mm. Za pomocą szklanki wycinać placuszki, na każdy nakładać porcję farszu i zlepiać pierogi.
Gotowe pierogi gotować w dobrze osolonej wodzie ok. 2 min. od wypłynięcia na powierzchnię.Podawać można świeże polane duszoną
cebulką,
boczkiem lub odsmażone na patelni na rumiano.Z podanych składników wychodzi ok. 55 sztuk pierogów.
SMACZNEGO!