ßßß Cookit - przepis na Pierogi z ciecierzycą

Pierogi z ciecierzycą

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI:
* ciasto:
ok. 500 g mąki
ok. 250 ml ciepłej wody
szczypta soli i pieprzu
* farsz:
400 g ciecierzycy
1 opakowanie sera typu feta
sól, pieprz
2 łyżeczki masła
WYKONANIE:
Ciecierzycę namoczyć i ugotować do miękkości zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Jeszcze lekko ciepłą zblendować lub zmielić na gładką masę dodając w międzyczasie pokruszoną fetę, masło, sól i pieprz do smaku. Pieprzu powinno być sporo ponieważ sama ciecierzyca jest nieco mdła. Natomiast z solą trzeba ostrożnie ponieważ feta jest słona. Najlepiej cały czas próbować.
Z mąki z dodatkiem szczypty soli i pieprzu i ciepłej (nie gorącej!) wody zagnieść jednolite elastyczne ciasto. Odstawić ciasto na ok. 10 min.
Podzielić ciasto na 3 części i rozwałkowywać placki na grubość ok 2 mm. Za pomocą szklanki wycinać placuszki, na każdy nakładać porcję farszu i zlepiać pierogi.
Gotowe pierogi gotować w dobrze osolonej wodzie ok. 2 min. od wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać można świeże polane duszoną cebulką, boczkiem lub odsmażone na patelni na rumiano.
Z podanych składników wychodzi ok. 55 sztuk pierogów.
SMACZNEGO!
Źródło:http://dolcesaltato.blogspot.com/2015/03/pierogi-z-ciecierzyca.html