Wykonanie
Buraki... słodkie, kolorowe i przez moje dzieci akceptowane jedynie w formie barszczu lub zasmażane jako dodatek do obiadu. Połowa mojej rodzinki je uwielbia, druga połowa szczerze nienawidzi:) Cóż zrobić tak to bywa. Wielbicielom szczerze polecam pyszną tartę w której słodki smak
buraków idealnie równoważy słona
feta.
SKŁADNIKIciasto225 gram
mąki140 gram
masłaszczypta
soliłyżka zimnej
wodyfarsz4 średni
burakioliwa z oliwek do skropienia
buraków200 gram
sera feta (może być również
ser bałkański albo wszelkie fetopodobne)2
jajka2 ząbki
czosnkupieprz do smakuPRZYGOTOWANIE
Mąkę przesiewam do miski, dodaję do niej kawałki zimnego
masła i szczyptę
soli. Miksuje około chwilę aby
mąka połączyła się z
masłem powstały gródki mączno-maślane. Dodaję łyżkę
wody, mieszam widelcem. Wykładam na stolnicę i zagniatam gładkie ciasto.Formuje kule, którą zawijam w folie i wkładam do lodówki na minimum 30 minut.W tym czasie obieram i myje
buraki. Kroje je na mniej więcej centymetrowe plastry i układam na blaszce do pieczenie. Skrapiam
oliwą z oliwek i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 - 25 minut. W połowie pieczenia obracam plastry na drugą stronę.Schłodzone ciasto rozwałkowuję i przekładam do formy o średnicy 24 cm dokładnie dociskając brzegi. Wierzch ciasta nakłuwam w kilku miejscach widelcem. Podpiekam w 170 stopniach przez 15 minut.
Jajka wybijam do misy blendera i i miksuję przez chwilę. Następnie dodaję połowę
sera feta i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Całośc miksuje do uzyskania gładkiej masy. Masę wylewam na podpieczone kruche ciasto, ma wierzchu układam pieczone buraczane plastry. Posypuje pozostałym
serem feta i opruszam
pieprzem. Zapiekam przez 30 minut w 170 stopniach.