Wykonanie
Pamiętam czasy kiedy rankiem przygotowywałam obiady. Nie zawsze mogłam zrobić cały obiad ale przynajmniej coś sobie częściowo zrobiłam. A teraz... Ktoś ukradł mi ten czas. Obecnie nie jestem w stanie przygotować niczego. Dlaczego? Zupełnie nie wiem... No... dobrze trochę wiem...Ale każdego ranka obiecuje sobie że jutro wstanę wcześniej... Jutro staje się dniem dzisiejszym a ja nadal wstaję w ostatnim momencie.. Planowałam ciasto na ta tartę przygotować już rano ale.. niestety... Na szczęście to w gruncie rzeczy bardzo prosty przepis i zrobiłam go tuż po przyjściu z pracy. Do nadzienia dodałam
boczek ale tylko dlatego żeby mój mięsożerny mąż zjadł
seler naciowy. Ale jeśli nie przepadacie za
mięsem możecie go po prostu pominąć.
Składniki: na ciasto:200 g
mąki100 g
masłaszczypta
soli1
jajko40 g startego
żółtego seranadzienie:
seler naciowy2
jajkaok 80 g
boczku wędzonego (lub więcej)- pokrojonego w kawałki100 g
sera fetapieprzolej do smażeniaWykonanie:Składniki na ciasto połącz w misce, wyrób, uformuj kulkę i wstaw do lodówki na ok 20 minut. W tym czasie podsmaż
boczek aż stanie się lekko chrupiący.
Seler pokrój w paski i podsmaż na odrobinie
oliwy. Smaż go aż stanie się miękki.
Boczek i
seler odstaw do przestygnięcia. Do miski wsyp
seler i
boczek i połącz je z
serem. Dodaj
jajka i
pieprz. Wymieszaj.Ciasto na tarte wyjmij z lodówki i wylep min kokilki. Możesz także zrobić jedną dużą tartę. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Podpiecz je w piekarniku w temp. 180 stopni przez 10 minut. Po tym czasie wypełnij kokilki nadzieniem i piecz kolejne 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.Smacznego!