Wykonanie
Co dzisiaj na obiad? Każda z nas zadaje sobie to pytanie, co najmniej raz w tygodniu, o ile nie częściej. Moje dziecko
wcina schab, ale panierowanego ma dosyć, więc wsadziłam go do ciasta. Pomysł okazał się trafiony, bo i kotlet w całości trafił do brzuszka mojej córki;-)
Składniki(na 2 porcje)
schab (plastry) - 2 sztuki (ok. 150gram każdy)
jajka - 2 sztuki
mąka - 2 łyżki
sól - 2 szczypty
pieprz 2 szczypty
olej - 2 łyżki
żółty ser starty - garśćWykonanie:Plastry
mięsa opłukać, osuszyć. Rozklepać tłuczkiem na cienkie kotlety (tłuczemy z obu stron). Przyprawiamy
solą i
pieprzem. Tak przygotowane
mięso będziemy obtaczać w cieście.Ciasto:Do średniej wielkości miski wbijamy dwa
jajka, rozkłócamy, dodajemy
sól,
pieprz,
starty ser i
mąkę. Całość mieszamy do momentu, aż powstanie nam jednolita gęsta masa. Kotlety, po kolei wkładamy do ciasta i przekładamy na rozgrzany
olej na patelni . Smażymy na wolnym ogniu. Ciasto czyli nasza panierka powinna być lekko podpieczona, gdy za długo będziemy piekli będzie gorzka.