Wykonanie
Cześć =) Omlet z warzywami to dobry pomysł na rozpoczęcie dnia.
Po takim zdrowym i pożywnym śniadaniu, mamy gwarantowaną dawkę energii na długie godziny. Jest to również rozwiązanie na bardzo prosty i szybki posiłek obiadowy lub kolacyjny, który dostarczy nam najwartościowszych składników odżywczych,
oraz wspaniałych walorów
smakowych. Najlepiej, jeśli mamy już ugotowane warzywa z poprzedniego dnia, wtedy zrobienie omletu jest kwestią kilku minut.
Dziś przedstawiamy omlet z
pieczarkami i
szpinakiem, ale również można użyć innych warzyw, jak
cukinia,
szparagi,
papryka,
ziemniaki.

Potrzebne będą (na dużą patelnię):
-
masło- kilka
pieczarek pokrojonych w bardzo cienkie plasterki, zajmujące całą powierzchnię patelni
- kilka garści
świeżego szpinaku, najlepiej młodego
- 4
jajka- 2 plastry
żółtego sera, lub kilka łyżek startego, lub pokruszonej
fety-
sól i
pieprzSposób wykonania:
1) Na patelni rozpuszczamy trochę
masła i podsmażamy
pieczarki, lub podgrzewamy, jeśli mamy pozostałe już gotowe.
2) Następnie dodajemy
szpinak, przykrywamy i czekamy kilka minut, aż
szpinak skurczy się i zmięknie.
3)
Jajka rozbełtujemy z
solą i
pieprzem, a następnie wylewamy na warzywa na patelni i czekamy, aż się prawie zetną.
4) Na jedną połowę wykładamy
ser, a drugą podnosimy
łopatką i przewracamy na tą część z
serem, tak, jak się zamyka książkę.
5) Czekamy kolejne 2-3 minuty, aż
ser się rozpuści, a
jajka całkowicie zetną.
6) Spożywamy samodzielnie lub z dodatkiem kanapek, bądź surówki. Taki duży omlet z 4 jaj może posłużyć za 2-3 mniejsze porcje lub samodzielne danie dla jednej bardzo głodnej osoby.
Smacznego =)
Agnieszka