Wykonanie
Czasem trzeba próbować nowych rzeczy. Ostatnio było to
mleko migdałowe, teraz
tofu. Nie powaliło mnie na
łopatki i raczej nie będzie częstym gościem w mojej kuchni... ;) Pomysł częściowo zaczerpnięty z Kwestii smaku .Potrzebujemy (2 porcje):- 4
jajka,- 180g
tofu,- garść
świeżego szpinaku,-
sól,-
pieprz,-
masło.
Tofu odsączyć na ręczniku papierowym. Pokroić w kostkę. Oprószyć
solą i
pieprzem.
Szpinak umyć.Rozgrzać patelnię z odrobiną
masła. Wrzucić
tofu i podsmażyć po ok. 2min z każdej strony. Przesunąć
tofu na bok patelni. Wrzucić
szpinak i chwileczkę go podsmażyć, aż liście zwiędną. Wbić
jajka, posolić, usmażyć jajecznicę. Na talerz wyłożyć
tofu, a na
tofu jajecznicę. Można podać z tostem.