Wykonanie
Jeśli dbacie o linię, polecam Wam pominąć ten post, ponieważ jego zawartość jest źródłem wielu tysięcy kalorii. Na pierwszy rzut oka tort może wydawać się bardzo słodki. W rzeczywistości wszystkie smaki są tu wyważone, dzięki
czemu zjedzenie naprawdę wielkiego kawałka w ogóle nie jest problematyczne.;) Wypiek ten zyskał w moim otoczeniu wielu wielbicieli. Jego smak zarekomenduje Wam z pewnością redakcja Magazynu Kocioł, bowiem tort który widzicie w tym wpisie przygotowałam na wspólną sesję zdjęciową, do specjalnego wydania z okazji rocznicy istnienia magazynu.Jubileusz najlepiej hucznie świętować w towarzystwie fajnych ludzi. Obowiązkowym punktem imprezy jest także tort. Jako, że Kotle fajnych ludzi nie brakuje, to
tortów było aż trzynaście. Do tego piękne kreacje, kolorowe makijaże, gustowne dodatki i błysk fleszy. Wszystko to w niecodziennym miejscu, jakim jest nieczynny już Młyn Sułkowice. Efekt? Wydanie specjalne Magazynu Kocioł wypełnione po brzegi apetycznymi przepisami na
torty, na każdą
porę roku.Poniżej prezentuję Wam przepis na swój tort z
masłem orzechowym,
kajmakiem i
orzechami, ale koniecznie obejrzyjcie też pozostałe. Gwarantuję, że każdy znajdzie tam coś dla siebie. Na końcu wpisu znajdziecie odnośnik do numeru specjalnego oraz pełną listę
tortów wraz z ich autorami.Składniki:ciasto
kakaowe:4
jajka1½ szklanki
cukru (330 g)200 ml
mleka170 ml
oleju200 g
mąki pszennej½ szklanki
kakao½ łyżeczki
sody oczyszczonej1½ łyżeczki
proszku do pieczeniakrem:750 g
mascarpone3 łyżki
cukrusłoiczek
masła orzechowego (350 g)sos
czekoladowy:½ szklanki
wody½ szklanki
cukru½ szklanki
kakao60 g
gorzkiej czekoladydodatkowo:½ opakowania masy kajmakowej80 g
orzechów ziemnych solonychmini batoniki karmelowo-
orzechowe np. snickersPrzygotowanie:ciasto:Blaty ciasta pieczemy przynajmniej kilka godzin przed złożeniem
tortu, a najlepiej dzień przed. Ważne jest także, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.W naczyniu delikatnie roztrzepujemy
jajka wraz z
cukrem. Dodajemy
mleko oraz
olej. Mieszamy do połączenia składników. Do osobnej miski przesiewamy
mąkę,
kakao,
sodę oraz
proszek do pieczenia. Suche składniki dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy (bez użycia miksera), aż się połączą. Dno okrągłej formy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wypełniamy gotową masą. Ciasto pieczemy w temperaturze 170°C przez około 60-70 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy je na kratce. Jeśli ciasto wyrośnie z lekkim wybrzuszeniem, to po jego ostudzeni należy je odciąć, tak aby wyrównać powierzchnię. Ułatwi to późniejszą dekorację.krem:W dużej misce umieszczamy
mascarpone. Dodajemy
cukier oraz stopniowo dokładamy po łyżce
masło orzechowe. Jego ilość najlepiej dobrać według uznania. Im więcej
masła orzechowego, tym bardziej intensywny smak kremu.sos
czekoladowy:W małym garnuszku umieszczamy
wodę,
cukier oraz
kakao. Gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając. Gdy masa zacznie wrzeć, zdejmujemy ją z ognia i dodajemy
czekoladę. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej, aksamitnej konsystencji. Gotowy lekko sos studzimy.złożenie
tortu:Krem dzielimy na trzy części (dwie większe do przełożenia i jedną mniejszą na wierzch
tortu). Ciasto przekrawamy na trzy blaty. Pierwszy z nich układamy na paterze, smarujemy
kajmakiem, posypujemy
orzechami ziemnymi i pokrywamy kremem. Układamy drugi blat i czynność powtarzamy. Przykrywamy trzecim blatem ciasta. Wierzch
tortu smarujemy pozostałym kremem, dekorujemy posiekanymi batonikami oraz strużkami sosu
czekoladowego. Przed podaniem mocno schładzamy.Smacznego!Lista pozostałych
tortów dostępnych w numerze:Tort marcepanowy z
malinami Łucji Serafin z bloga fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.comTort
owocowo-
limonkowy Sabiny Skalskiej z bloga trzyswinki.blogspot.comTort
jagodowy Żanety Hajnowskiej z cupcakefactory.plTort jesienny z
orzechami Joanny Tchórzewskiej z www.facebook.com/jographia.designTort
marchewkowo-
dyniowy Olgi Płazy z tequilagotuje.comTort
kokosowy Laury Chołodeckiej z bloga www.cafebabilon.plTort
pistacjowo-
chałwowy Moniki Szeffler z przezogrodek.plTort naleśnikowy Małgorzaty Zabokrzyckiej z bloga trawkacytrynowa.plTort
bezowy z
owocami Olimpii Davies z bloga pomyslowepieczenie.blogspot.comTort
arbuzowy Katarzyny Sieradz z gotujzkasia.plTort Schwarzwaldzki Joanny Aniszczyk z www.facebook.com/ilovetoeatpolandTort z
musem czekoladowym i
gruszkami Bernadetty Parusińkiej-Ulewicz z bloga prawodogotowaniazpasja.blox.plPo kliknięciu na okładkę można przejść do przeglądania magazynu.