Wykonanie
Dawno nie było na blogu żadnych słodkości postanowiłam zrobić więc muffinki. Krem niestety nie wyszedł, a najgorsze jest to że robiłam go po raz setny i zawsze wychodził, tym razem zrobił się rzadki. Nie chcąc zmarnować składników poratowałam się
żelatyną, wyszła pianka zamiast kremu, ale cóż przynajmniej coś wyszło.Składniki na ciasto2 szkl.
mąki pszennej1/2 szkl.
cukru2 łyżki
kakao1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia2
jaja1 szkl.
mleka1/2 szkl.
olejuSposóbW jednej misce łączymy składniki suche:
mąkę,
cukier kakao,
sodę oraz
proszek do pieczenia, w drugiej misce mieszamy składniki mokre:
jajka,
mleko oraz
olej. Następnie składniki mokre wlewamy do suchych, wszystko razem krótko mieszamy tak aby produkty się połączyły. Gotową masą napełniamy papilotki do połowy ich wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 20 minut.Po upieczeniu czekamy aż wystygną.Składniki na krem250 g schłodzonego
serka mascarpone1/2 puszki schłodzonej gotowej masy kajmakowej/ krówkowej*60 ml schłodzonej
śmietany kremówki 30%Sposób
Serek mascarpone ubijamy ze
śmietaną na sztywno, następnie wszystko mieszając na najniższych obrotach miksera dodajemy stopniowo masę kajmakową. Tak przygotowany krem wstawiamy na godzinę do lodówki aby się porządnie schłodził. Po tym czasie kremem dekorujemy babeczki.* masę kajmakową możecie również zrobić gotując 3 godziny puszkę
mleka skondensowanego słodzonego. Zróbcie to jednak dzień przed przygotowywaniem muffinek, abyście nie musieli martwic się zbyt wolnym chłodzeniem masy.