Wykonanie
To jest już kolejny przepis na tym blogu na muffiny
czekoladowe. Nie trudno z resztą zauważyć moją miłość do
czekolady, która trwa dłużej niż nie jedno małżeństwo, bo już od wielu, wielu lat.Te muffinki, które wam dziś chce zaprezentować to jedne z lepszych
czekoladowych słodkości, jakie
jadłam. Miękkie, wilgotne i pachnące, o intensywnym smaku
czekolady.
Składniki2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki drobnego
cukru do wypieków2 czubate łyżeczki
proszku do pieczenia2 czubata łyżki
kakaopół szklanki
oleju1
jajkoszklanka
mlekatabliczka
gorzkiej czekolady (100g)Przygotować dwie większe miski. W jednej wymieszać wszystkie suche składniki (
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia i
kakao). W drugiej wymieszać wszystkie mokre składniki (
olej,
jajko i
mleko).Mokre składniki dodać do suchych. Wymieszać najlepiej drewniana łyżką, do momentu połączenia składników. Jeśli ciasto będzie zbyt długo mieszane, to nie wyrośnie. Wrzucić drobne kawałki
czekolady i lekko zamieszać.Gotową masę przełożyć do formy na muffiny, wyłożonej papierowymi papilotkami. Napełnić foremki do 3/4 wysokości. Następnie umieszczamy babeczki w piekarniku.Piec w temperaturze 200°C przez około 15 minut.
SMACZNEGO!