Wykonanie
Banalne przygotowanie, chwila pieczenie, a miny gości - bezcenne! Polecam - są mocno
czekoladowe, ale nie za słodkie...
Składniki na 12 muffinów:2 szkl.
mąki pszennej1/2 szkl.
cukru2 mocno czubate łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szkl.
oleju1
jajko1 szkl.
mlekatabliczka
gorzkiej czekolady2 czubate łyżki
kakaoLista zakupów.W jednej miseczce dokładnie mieszamy
mąkę,
proszek do pieczenia i
kakao. W drugiej
mleko,
olej,
jajko i
cukier. Następnie płynne składniki dodajemy do suchych i mieszamy łyżką, tylko do dobrego połączenia składników - ręcznie, bez miksera - zbyt długi "maltretowanie" ciasta poskutkuje nie wyrośnięciem muffinek. Na koniec do masy dokładamy
czekoladę pokrojoną w nie za drobną kosteczkę.Wykładamy do foremek i wkładamy do nagrzanego do 200ºC piekarnika (ważne by babeczki od przygotowania masy jak najszybciej wylądowały w piekarniku). Pieczemy ok. 10-15 min, staramy się jak najmniej otwierać piekarnik podczas pieczenia, by utrzymać w nim stałą, wysoką temperaturę.