ßßß Cookit - przepis na Kotlety wieprzowe po tajsku z noodle

Kotlety wieprzowe po tajsku z noodle

nazwa

Wykonanie

Bardzo często gotuje tajskie potrawy.Tajski przepis składa się zazwyczaj z dluuuuugiej listy składników w większości warzyw i przypraw. Ponieważ eksperymentuję z kuchnią tajską od dawna, a w ogóle kuchnią azjatycką, więc zdążyłam nagromadzić do tej pory niezły arsenał z sosami i przyprawami związanych z orientalną kuchnią.
Znam mnóstwo przepisów tajskich ale jakoś nie spotkałam się z przepisem na kotlety wieprzowe po tajsku . Schabowe znudziły mi się ostatnio, więc postanowiłam je zamarynować “egzotycznie” i ugrillować. Tak przygotowane kotlety pokroiłam na cienkie paski i dodałam do sałatki z noodle. Takie połączenie kotletów z ciepłą i chrupiącą sałatką z noodle pobudza kubki smakowe niesamowicie. Tą sałatkę z powodzeniem można jeść letnią lub zimną. Super danie na piknik czy grill.
Przepis na kotlety wieprzowe z grilla po tajsku i chrupiącą sałatką z noodle
Składniki: na 5 porcji
5 kotletów
2 łyżki miodu
1 ząbek czosnku
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
sól i pieprz
2 łyżki oleju sezamowego
Chrupiąca sałatka z noodle
3 marchewki
100 g strączkow młodego groszku
2 pietruszki
4 dymki
1 papryka
1 kawałek imbiru, 4 cm
1 czerwone chili
doniczka kolendry
3 łyżki sosu rybnego
1 łyżeczka sosu chili
sok z 1limonki
1 dl sosu Hoisin
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka oleju rzepakowego
300 g noodle (makaron), sucha masa
1 łyżka nasion sezamu, prazone
Wykonanie:
Obrać i przepuścić czosnek przez praskę. Wymieszać z olejem sezamowym, miodem, sosem sojowym i przyprawami. Oczyścić kotlety z tłuszczu, jeśli to konieczne i trochę rozbić. Wymieszać z marynatą i zostawić na co najmniej 1 godzinę.
Obrać imbir, marchew i pietruszkę, oczyścić paprykę i chili z nasion. Pokroić warzywa w cienkie paski, zwłaszcza marchew.
Posiekać grubo kolendrę, liście zostawić do posypania.
Wokować warzywa na oleju, nie za długo aby były chrupiące.
Dodać sos rybny, sos chili i sok z limonki. Dodać na końcu koriander.
Ugrillować kotlety na patelni grillowej lub grillu, 10 minut z obu stron i pokroić na mniejsze, podłużne kawałki.
Ugotować makaron zgodnie z instrukcjami i wymieszać z hoisin sosem, Wymieszać noodle z warzywami i kotletami. Posypać prażonym sezamem i kolendrą.
Polecane przepisy
Kurczak po tajsku z chrupiącymi warzywami
Szybki obiad – łosoś w sosie mirim
Szybkie wegetarianskie curry z ciecierzyca
Wołowy woke z orzeszkami cashew
Super szybki woke z łososiem i krewetkami
Źródło:http://codojedzenia.pl/kotlety-wieprzowe-po-tajsku-z-noodle