ßßß
Bardzo często gotuje tajskie potrawy.Tajski przepis składa się zazwyczaj z dluuuuugiej listy składników w większości warzyw i przypraw. Ponieważ eksperymentuję z kuchnią tajską od dawna, a w ogóle kuchnią azjatycką, więc zdążyłam nagromadzić do tej pory niezły arsenał z sosami i przyprawami związanych z orientalną kuchnią.
Znam mnóstwo przepisów tajskich ale jakoś nie spotkałam się z przepisem na kotlety wieprzowe po tajsku . Schabowe znudziły mi się ostatnio, więc postanowiłam je zamarynować “egzotycznie” i ugrillować. Tak przygotowane kotlety pokroiłam na cienkie paski i dodałam do sałatki z noodle. Takie połączenie kotletów z ciepłą i chrupiącą sałatką z noodle pobudza kubki smakowe niesamowicie. Tą sałatkę z powodzeniem można jeść letnią lub zimną. Super danie na piknik czy grill.
Przepis na kotlety wieprzowe z grilla po tajsku i chrupiącą sałatką z noodleSkładniki: na 5 porcji5 kotletów2 łyżki miodu1 ząbek czosnku1 łyżka ciemnego sosu sojowegosól i pieprz2 łyżki oleju sezamowegoChrupiąca sałatka z noodle3 marchewki100 g strączkow młodego groszku2 pietruszki4 dymki1 papryka1 kawałek imbiru, 4 cm1 czerwone chilidoniczka kolendry3 łyżki sosu rybnego1 łyżeczka sosu chilisok z 1limonki1 dl sosu Hoisin2 łyżki oleju sezamowego1 łyżka oleju rzepakowego300 g noodle (makaron), sucha masa1 łyżka nasion sezamu, prazoneWykonanie:Obrać i przepuścić czosnek przez praskę. Wymieszać z olejem sezamowym, miodem, sosem sojowym i przyprawami. Oczyścić kotlety z tłuszczu, jeśli to konieczne i trochę rozbić. Wymieszać z marynatą i zostawić na co najmniej 1 godzinę.Obrać imbir, marchew i pietruszkę, oczyścić paprykę i chili z nasion. Pokroić warzywa w cienkie paski, zwłaszcza marchew.Posiekać grubo kolendrę, liście zostawić do posypania.Wokować warzywa na oleju, nie za długo aby były chrupiące.Dodać sos rybny, sos chili i sok z limonki. Dodać na końcu koriander.Ugrillować kotlety na patelni grillowej lub grillu, 10 minut z obu stron i pokroić na mniejsze, podłużne kawałki.Ugotować makaron zgodnie z instrukcjami i wymieszać z hoisin sosem, Wymieszać noodle z warzywami i kotletami. Posypać prażonym sezamem i kolendrą.
Polecane przepisyKurczak po tajsku z chrupiącymi warzywamiSzybki obiad – łosoś w sosie mirimSzybkie wegetarianskie curry z ciecierzycaWołowy woke z orzeszkami cashewSuper szybki woke z łososiem i krewetkami