Wykonanie
Bardzo często gotuje tajskie potrawy.Tajski przepis składa się zazwyczaj z dluuuuugiej listy składników w większości warzyw i przypraw. Ponieważ eksperymentuję z kuchnią tajską od dawna, a w ogóle kuchnią azjatycką, więc zdążyłam nagromadzić do tej
pory niezły arsenał z sosami i
przyprawami związanych z orientalną kuchnią.
Znam mnóstwo przepisów
tajskich ale jakoś nie spotkałam się z przepisem na kotlety wieprzowe po tajsku .
Schabowe znudziły mi się ostatnio, więc postanowiłam je zamarynować “egzotycznie” i ugrillować. Tak przygotowane kotlety pokroiłam na cienkie paski i dodałam do sałatki z noodle. Takie połączenie kotletów z ciepłą i chrupiącą
sałatką z noodle pobudza
kubki smakowe niesamowicie. Tą
sałatkę z powodzeniem można jeść letnią lub zimną. Super danie na piknik czy grill.
Przepis na kotlety wieprzowe z grilla po tajsku i chrupiącą
sałatką z noodleSkładniki: na 5 porcji5 kotletów2 łyżki
miodu1 ząbek
czosnku1 łyżka ciemnego
sosu sojowegosól i
pieprz2 łyżki
oleju sezamowegoChrupiąca
sałatka z noodle3
marchewki100 g strączkow młodego
groszku2
pietruszki4
dymki1
papryka1 kawałek
imbiru, 4 cm1 czerwone
chilidoniczka
kolendry3 łyżki
sosu rybnego1 łyżeczka sosu
chilisok z 1limonki1 dl
sosu Hoisin2 łyżki
oleju sezamowego1 łyżka
oleju rzepakowego300 g noodle (
makaron), sucha masa1 łyżka nasion
sezamu, prazoneWykonanie:Obrać i przepuścić
czosnek przez praskę. Wymieszać z
olejem sezamowym,
miodem,
sosem sojowym i
przyprawami. Oczyścić kotlety z tłuszczu, jeśli to konieczne i trochę rozbić. Wymieszać z marynatą i zostawić na co najmniej 1 godzinę.Obrać
imbir,
marchew i
pietruszkę, oczyścić
paprykę i
chili z nasion. Pokroić warzywa w cienkie paski, zwłaszcza
marchew.Posiekać grubo
kolendrę, liście zostawić do posypania.Wokować warzywa na
oleju, nie za długo aby były chrupiące.Dodać
sos rybny, sos
chili i
sok z limonki. Dodać na końcu koriander.Ugrillować kotlety na patelni grillowej lub grillu, 10 minut z obu stron i pokroić na mniejsze, podłużne kawałki.Ugotować
makaron zgodnie z instrukcjami i wymieszać z
hoisin sosem, Wymieszać noodle z warzywami i kotletami. Posypać prażonym
sezamem i
kolendrą.
Polecane przepisy
Kurczak po tajsku z chrupiącymi warzywamiSzybki obiad –
łosoś w sosie mirimSzybkie wegetarianskie
curry z
ciecierzycaWołowy woke z
orzeszkami cashewSuper szybki woke z
łososiem i
krewetkami