ßßß Cookit - przepis na Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym - kulinarna piniata - przepisy kulinarne ze zdjęciami oraz kulinarny lifestyle

Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym - kulinarna piniata - przepisy kulinarne ze zdjęciami oraz kulinarny lifestyle

nazwa

Wykonanie

Gdy zobaczyłam wczoraj reklamę tygodnia azjatyckiego od razu domyśliłam się, że pewnie będziemy gotować jakieś azjatyckie jedzenie. Od razu zaplanowałam wycieczkę do Lidla po zakupy. Jestem miłośnikiem kuchni orientalnej i jak tylko trafia się okazja to zabieram się za robotę. Na pierwszy ogień poszedł kurczak curry z warzywami w sosie kokosowym.
Przyznam nieskromnie, że to chyba najlepsze zdjęcie potrawy jakie zrobiłam do tej pory. Cały czas się uczę i moje zdjęcia są raz dobre, a dziesięć razy słabe. Każdą potrawę w trakcie przygotowywania w myślach ustawiam do sesji. Jeszcze zanim ten kurczak wyszedł z pieca to w mojej głowie już był jego widok na stole fotograficznym. Oczywiście potem trzeba było marzenia troszkę zweryfikować jednak i tak jestem z tych zdjęć bardzo zadowolona i dumna.
Tak na marginesie to nie wiem czemu mój kurczak wygląda inaczej niż ich skoro robiłam z tego samego przepisu.
Składniki:
kurczak: 1 szt.
curry: 30 g
limonka: 1 szt.
mleko kokosowe: 400 ml
pomidory pelati: 1 puszka
śmietanka 30%, słodka: 200 ml
czosnek: 3 ząbki
cebula: 2 szt.
marchewka: 400 g
cukinia: 400 g
ciecierzyca z puszki: 300 g
olej rzepakowy: 100 ml
kolendra w doniczce: 1 szt.
miód: 40 g
imbir, mielony: 5 g
papryczka chilli: 3 g
sól: do smaku
pieprz: do smaku
Wyluzowane kurczę dzielimy, nacinamy uda i wycinamy je tuż przy panewkach, przecinamy korpus, od korpusu odcinamy piersi razem ze skrzydełkami. Odcinamy skrzydełka od piersi, zostawiając tylko pierwszą kość od strony piersi. Ze skrzydełek usuwamy lotki i razem z korpusem wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy do momentu uzyskania wywaru. Uda dzielimy na pół (odcinamy pałkę od podudzia). 2 pałki, 2 podudzia i 2 piersi z częścią skrzydełek przekładamy do miski i wkładamy do lodówki.
3 ząbki czosnku drobno siekamy. Odstawiamy. 2 cebule kroimy w drobną kostkę. 1 limonkę kroimy na mniejsze cząstki.
Na patelnię wlewamy olej rzepakowy, smażymy pokrojoną cebulkę i czosnek , dodajemy 2 łyżki mielonego imbiru, 3 g ostrej papryczki w proszku, 2 łyżki curry i pokrojoną limonkę. Zmniejszamy ogień i podduszamy, często mieszamy.
Pomidory pellatti wykładamy na deskę i drobniej kroimy. Kurczaka wkładamy na patelnię z marynatą. Podduszamy. Lekko podduszonego kurczaka przekładamy do żaroodpornego naczynia ( na dno wylewamy troszeczkę oleju rzepakowego).
Na patelnię, na której pozostała marynata kładziemy pokrojone pomidory pellatti wraz z sokiem , chwilę redukujemy. Część pomidorów z patelni przekładamy do kurczaka. Całość w naczyniu żaroodpornym podlewamy niewielką ilością wywaru z kurczaka, dodajemy kilka listków świeżej kolendry. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wkładamy do piekarnika na 180 stopni C i dusimy około 45 minut.
Warzywa: Marynatę pozostałą na patelni zalewamy śmietanką i mleczkiem kokosowym, dolewamy trochę wywaru z kurczaka. Marchew kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Wrzucamy na patelnię i gotujemy do miękkości ( około 15-20 minut). Dodajemy część posiekanej kolendry. Całość doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu. Cukinię kroimy w półplastry (jeśli gniazda nasienne są bardzo rozbudowane, należy je usunąć). Gdy marchew jest już ugotowana, dorzucamy na patelnię cukinię i ciecierzycę. Pozostałą kolendrę siekamy i dodajemy do sosu. Mieszamy. Gotujemy około 5 minut. Wyciągamy kurczaka z piekarnika. Polewamy go miodem i jeszcze na chwilkę wkładamy do piekarnika (już bez przykrycia).
Warzywa na patelni mieszamy. Kurczaka wyciągamy z piekarnika, do miseczki nakładamy warzywa, na warzywa wykładamy kurczaka.
przepis pochodzi z KuchniaLidla.pl
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/kurczak-z-curry-i-warzywami-w-sosie-kokosowym