Wykonanie
Gdy zobaczyłam wczoraj reklamę tygodnia azjatyckiego od razu domyśliłam się, że pewnie będziemy gotować jakieś azjatyckie jedzenie. Od razu zaplanowałam wycieczkę do Lidla po zakupy. Jestem miłośnikiem kuchni orientalnej i jak tylko trafia się okazja to zabieram się za robotę. Na pierwszy ogień poszedł
kurczak curry z warzywami w sosie
kokosowym.Przyznam nieskromnie, że to chyba najlepsze zdjęcie potrawy jakie zrobiłam do tej
pory. Cały czas się uczę i moje zdjęcia są raz dobre, a dziesięć
razy słabe. Każdą potrawę w trakcie przygotowywania w myślach ustawiam do sesji. Jeszcze zanim ten
kurczak wyszedł z pieca to w mojej głowie już był jego widok na
stole fotograficznym. Oczywiście
potem trzeba było marzenia troszkę zweryfikować jednak i tak jestem z tych zdjęć bardzo zadowolona i dumna.Tak na marginesie to nie wiem
czemu mój
kurczak wygląda inaczej niż ich skoro robiłam z tego samego przepisu.
Składniki:
kurczak: 1 szt.
curry: 30 g
limonka: 1 szt.
mleko kokosowe: 400 ml
pomidory pelati: 1 puszka
śmietanka 30%, słodka: 200 ml
czosnek: 3 ząbki
cebula: 2 szt.
marchewka: 400 g
cukinia: 400 g
ciecierzyca z puszki: 300 g
olej rzepakowy: 100 ml
kolendra w doniczce: 1 szt.
miód: 40 g
imbir, mielony: 5 g
papryczka chilli: 3 g
sól: do smaku
pieprz: do smakuWyluzowane
kurczę dzielimy, nacinamy uda i wycinamy je tuż przy panewkach, przecinamy korpus, od korpusu odcinamy piersi razem ze skrzydełkami. Odcinamy skrzydełka od piersi, zostawiając tylko pierwszą kość od strony piersi. Ze skrzydełek usuwamy lotki i razem z korpusem wrzucamy do garnka, zalewamy zimną
wodą i gotujemy do momentu uzyskania
wywaru. Uda dzielimy na pół (odcinamy pałkę od podudzia). 2 pałki, 2 podudzia i 2 piersi z częścią skrzydełek przekładamy do miski i wkładamy do lodówki.3 ząbki
czosnku drobno siekamy. Odstawiamy. 2
cebule kroimy w drobną kostkę. 1
limonkę kroimy na mniejsze cząstki.Na patelnię wlewamy
olej rzepakowy, smażymy pokrojoną
cebulkę i
czosnek , dodajemy 2 łyżki mielonego
imbiru, 3 g
ostrej papryczki w proszku, 2 łyżki
curry i pokrojoną
limonkę. Zmniejszamy ogień i podduszamy, często mieszamy.
Pomidory pellatti wykładamy na deskę i drobniej kroimy.
Kurczaka wkładamy na patelnię z marynatą. Podduszamy. Lekko podduszonego
kurczaka przekładamy do żaroodpornego naczynia ( na dno wylewamy troszeczkę
oleju rzepakowego).Na patelnię, na której pozostała marynata kładziemy pokrojone
pomidory pellatti wraz z
sokiem , chwilę redukujemy. Część
pomidorów z patelni przekładamy do
kurczaka. Całość w naczyniu żaroodpornym podlewamy niewielką ilością
wywaru z kurczaka, dodajemy kilka listków świeżej
kolendry. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wkładamy do piekarnika na 180 stopni C i dusimy około 45 minut.Warzywa: Marynatę pozostałą na patelni zalewamy
śmietanką i
mleczkiem kokosowym, dolewamy trochę
wywaru z kurczaka.
Marchew kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Wrzucamy na patelnię i gotujemy do miękkości ( około 15-20 minut). Dodajemy część posiekanej
kolendry. Całość doprawiamy niewielką ilością
soli i
pieprzu.
Cukinię kroimy w półplastry (jeśli gniazda nasienne są bardzo rozbudowane, należy je usunąć). Gdy
marchew jest już ugotowana, dorzucamy na patelnię
cukinię i
ciecierzycę. Pozostałą
kolendrę siekamy i dodajemy do sosu. Mieszamy. Gotujemy około 5 minut. Wyciągamy
kurczaka z piekarnika. Polewamy go
miodem i jeszcze na chwilkę wkładamy do piekarnika (już bez przykrycia).Warzywa na patelni mieszamy.
Kurczaka wyciągamy z piekarnika, do miseczki nakładamy warzywa, na warzywa wykładamy
kurczaka.przepis pochodzi z KuchniaLidla.pl