Wykonanie
Kiedyś
kurczak z
kury raczej nie gościł w mojej kuchni a kuchnia indyjska była bardzo odległa. Pyszny, kremowy i pikantny sos z dodatkiem
cieciorki jest idealnym połączeniem dla
kurczaka.

SKŁADNIKI :1 cały
kurczak1
limonka1 puszka
cieciorki1
marchew pokrojona w plastry1
młoda cukinia1
cebula pokrojona w kostkę3 ząbki zmiażdżonego
czosnku1 puszka
pomidorówolej do podpieczenia
kurczakasól,
pieprz1/2 łyżeczki mielonego
imbiru1/2 łyżeczki
curryjarzynkaostra i
słodka papryka w proszku100 ml słodkiej
śmietankiPRZYGOTOWANIE :
Kurczaka myjemy,osuszamy i dzielimy na części.Udka dzielimy na pół,pierś przecinamy,ze skrzydełek usuwamy lotki.Korpus z szyjką wrzucamy do garnka,zalewamy
wodą,dodajemy jarzynkę i gotujemy
wywar.
Kurczaka przyprawiamy
sola i słodka
papryką.Pieczemy na
oleju na złoty kolor.Podpieczone kawałki
kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego,podlewamy niewielka ilością
wywaru z kurczaka która wystarczy na do pieczenia.Naczynie przykrywamy(jeżeli nie mamy pokrywki używamy foli aluminiowej) wkładamy do piekarnika na 180 *C,dusimy około 45 minut.
Mięso wykładamy na talerz.
Cebule i
czosnek kroimy w drobną kostkę,wrzucamy na patelnię w której podpiekaliśmy
kurczaka,dodajemy
curry,
imbir,
ostrą paprykę i pokrojoną 1/2
limonki,podduszamy lekko,często mieszając.
Pomidory z puszki kroimy,wlewamy do prużącej się
cebuli oraz pokrojona
cebulę ,dolewamy resztę
wywaru z kurczaka(około 1 i 1/2 szklanki),prużymy do miękkości.Na sam koniec dodajemy
cieciorkę z puszki oraz
cukinie pokrojoną w plastry.Dalej dusimy aż płyny się zredukują.Doprawiamy sos
solą,
pieprzem,wlewamy
śmietankę,mieszamy i gotowe.Do sosu dodajemy upieczonego
kurczaka.Przekładamy kawałki
kurczaka z sosem na talerze.Dekorujemy pozostałą
limonką.Smacznego.
