Wykonanie
Zawsze, kiedy robię domowe
curry, ułatwiam sobie życie i używam sosu ze słoika. Gotowy sos znacznie skraca czas przygotowania potrawy, a jeśli jest dobrej dobrej jakości i ma w 100% naturalne składniki, nie mam nawet wyrzutów sumienia. Ja używam
sosów Patak’s – można je dostać w większości marketów, są smaczne i spełniają wszystkie wyżej wymienione warunki. Tym razem połączyłam sos tandoori z jesiennymi warzywami –
dynią,
papryką,
bakłażanem,
cukinią. Początkowo miało to być danie bezmięsne, ale kiedy okazało się, że zaproszona na obiad wegetarianka nie dojedzie, szybko zmieniłam przepis i dodałam
kurczaka. Mimo to, jestem pewna, że w obu wersjach byłoby równie pysznie.
Składniki2
filety z piersi kurczakaCebulaPapryczka chilliKawałek
imbiru (ok 2 cm)2 ząbki
czosnkuPęczek
kolendryCzerwona paprykaZielona paprykaCukiniaBakłażanOk 150g dyni (1/2 małej, albo plaster dużej)
Olej rzepakowySłoik sosu TandooriPuszka
mleka kokosowego2 puszki krojonych
pomidorówSól,
pieprzPrzygotowaniePokrój
kurczaka na niewielkie kawałki.Obierz i pokrój
cebulę, posiekaj drobno
papryczkę chilli.Obierz
imbir i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, posiekaj
kolendrę.Usuń z
papryk gniazda nasienne i pokrój na kawałki.Łyżką usuń
pestki z dyni, obierz ją ze skóry i pokrój na kawałki.
Cukinię i
bakłażana przekrój wzdłuż, obróć i znowu przekrój wzdłuż, następnie pokrój w poprzek na plasterki.Postaw na średnim ogniu duży garnek o grubym dnie i wlej sporo
oleju.Dodaj
cebulę,
chilli,
imbir,
czosnek i większość
kolendry, smaż przez chwilę cały czas mieszając.Kiedy
cebula zmięknie dodaj
kurczaka i podsmażaj kolejne kilka minut.Dodaj pozostałe warzywa, sos,
pomidory i
mleko kokosowe. Dobrze wymieszaj, aby wszystkie składniki pokryły się sosem.Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień do małego i gotuj pod przykryciem 40 minut.Dopraw do smaku
solą i
pieprzem, posyp listkami
kolendry.Doskonale smakuje z
kokosowym ryżem .Smacznego!Zobacz także:
Pomidorowe curryKurczak tikka
masalaWarzywa w sosie
mild curry