ßßß
Składniki2 filety z piersi kurczakaCebulaPapryczka chilliKawałek imbiru (ok 2 cm)2 ząbki czosnkuPęczek kolendryCzerwona paprykaZielona paprykaCukiniaBakłażanOk 150g dyni (1/2 małej, albo plaster dużej)Olej rzepakowySłoik sosu TandooriPuszka mleka kokosowego2 puszki krojonych pomidorówSól, pieprzPrzygotowaniePokrój kurczaka na niewielkie kawałki.Obierz i pokrój cebulę, posiekaj drobno papryczkę chilli.Obierz imbir i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, posiekaj kolendrę.Usuń z papryk gniazda nasienne i pokrój na kawałki.Łyżką usuń pestki z dyni, obierz ją ze skóry i pokrój na kawałki.Cukinię i bakłażana przekrój wzdłuż, obróć i znowu przekrój wzdłuż, następnie pokrój w poprzek na plasterki.Postaw na średnim ogniu duży garnek o grubym dnie i wlej sporo oleju.Dodaj cebulę, chilli, imbir, czosnek i większość kolendry, smaż przez chwilę cały czas mieszając.Kiedy cebula zmięknie dodaj kurczaka i podsmażaj kolejne kilka minut.Dodaj pozostałe warzywa, sos, pomidory i mleko kokosowe. Dobrze wymieszaj, aby wszystkie składniki pokryły się sosem.Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień do małego i gotuj pod przykryciem 40 minut.Dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp listkami kolendry.Doskonale smakuje z kokosowym ryżem .Smacznego!Zobacz także:Pomidorowe curryKurczak tikka masalaWarzywa w sosie mild curry