ßßß Cookit - przepis na Kurczak tikka masala

Kurczak tikka masala

nazwa

Wykonanie

Najczęściej jedzone danie w Wielkiej Brytanii? Nie sławna fish and chips, czy klasyczny pie and mash. Biorąc pod uwagę, jak liczną grupą w Anglii są teraz Polacy, być może niebawem nasze pierogi podbiją serca brytyjczyków. Jednak póki co, najpopularniejsze jest właśnie to hinduskie danie – kurczak w sosie tikka masala. Wersja dla leniwych – wykorzystałam gotowy sos ze słoiczka. Nie czuję się z tym bardzo źle – inspiracją był dla mnie przepis Jamiego Olivera z książki Każdy może gotować, który również uwzględnia to rozwiązanie. Jeśli sos jest dobrej jakości – dlaczego nie ułatwić sobie życia.
Składniki (6 porcji)
4 filety z kurczaka
2 cebule
Papryczka chilli
Kawałek imbiru (około 2 cm)
Pęczek kolendry
Olej rzepakowy
400g słoik sosu tikka masala (ja użyłam firmy Patak’s)
Sól, pieprz
Puszka krojonych pomidorów
Puszka mleka kokosowego
Przygotowanie
Pokrój mięso na niewielkie kawałki.
Posiekaj cebulę, chilli i kolendrę (odłóż na później garść listków).
Obierz imbir i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Rozgrzej sporo oleju w dużym garnku o grubym dnie.
Do garnka wrzuć cebulę, chilli, imbir i większość kolendry. Smaż około 5 minut, aż cebula się przyrumieni.
Dodaj sos ze słoika i pokrojonego kurczaka, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Wlej do garnka mleko kokosowe i krojone pomidory i wymieszaj.
Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu 20 minut pod przykryciem.
Przed podaniem posyp listkami kolendry.
Doskonale smakuje z ryżem kokosowym .
Smacznego!
Zobacz także:
Pomidorowe curry
Łagodne klopsiki w curry
Warzywa w sosie mild curry
Źródło:http://mammadeli.com/2013/08/28/kurczak-tikka-masala