Wykonanie
Szybki obiad w orientalnym stylu. Danie proste, efektowne i błyskawiczne w wykonaniu, właściwie robi się samo. Praca przy wykonaniu dania ogranicza się do wymieszania składników marynaty, obtoczeniu w niej udek i włączeniu piekarnika.
Kurczak tak przygotowany jest mięciutki i bardzo aromatyczny. Ma rewelacyjny smak. Co tu dużo mówić, Azjaci są naprawdę mistrzami w przygotowywaniu drobiu.
Składniki na 4 porcje:4 uda z
kurczaka3 łyżki
sosu sojowego3 łyżki
sosu rybnego3 - 4 ząbki
czosnku2 łyżki
miodu5 cm - kawałek
imbiru2 - 4 łyżki
sezamu3 łyżki
oleju sezamowego lub rzepakowego
kolendra lub
natka zielonej
pietruszkiWykonanie:obrać
czosnek i
imbir. Drobno posiekać. Wymieszać oba sosy, dodając
miód i posiekany
czosnek z
imbirem. Marynata gotowa w marynacie obtoczyć
kurczaka. Naczynie z
kurczakiem i marynatą przykryć folią spożywczą i umieścić na całą noc w lodówce. Długie marynowanie jest gwarantem rewelacyjnego smaku potrawy, choć można również marynować 1-2 godziny tuż przed pieczeniemnastępnego dnia piekarnik nastawić na 200°C i umieścić w nim naczynie żaroodporne z
kurczakiem. Udka ułożyć skórą do dołu.
Kurczaka obsypać
sezamem i piec 20 minutpo 20 minutach udka obrócić na drugą stronę, posypać
sezamem i piec następne 20 minutpodawać z ulubionymi dodatkamiŻYCZĘ SMACZNEGO !.