Wykonanie
7 Flares Twitter 0 Facebook 7 7 7 7 Flares ×Wszysczy dopominali się abym upiekła im domową pizzę, zgodnie stwierdzili, że moja jest najlepsza i nie można zjeść podobnej w naszej stolicy. Otóż można, w końcu gdzieś się ją wypiekać nauczyłam, ale o tym przy okazji. Dziś chciałam zdradzić Wam tajniki domowego wypieku tego cuda. Czy dacie wiarę, że pizza powstała setki lat temu jako danie włoskich chłopów?Placek z najprostszego
ciasta drożdżowego składającego się jedynie z
mąki chlebowej,
wody,
drożdży,
soli i
oliwy, pokryty przeciśnietymi przez praskę
pomidorami i świeżutką
mozzarellą, w oryginale z bawolego
mleka, zwieńczony po upieczeniu świeżą
bazylią i włoską, aromatyczną
oliwą o wyraźnej goryczce musiał stać się światowym
hitem. Czy jest ktoś kto jej nie lubi? Wszakże występuje w ogromnej ilości wariantów.Przepis na najlepsze ciastoKiedyś dodawałam do niego całą masę
drożdży. Jak się okazuje najlepsze ciasto na pizzę powstaje gdy na 1 kg
mąki przypada ok. 15-20g* świeżych
drożdży co jest ekwiwalentem 7-8g suszu. Suszu…
Drożdże suszone uważane są za aktywniejsze niż świeże i przyznam, że wytrawne wypieki na drożdżach suszonych smakują znacznie lepiej niż te wykorzystujące do produkcji świeże kostki.
Woda dodawana do prawdziwej pizzy powinna być zimna i wymieszana z
oliwą, a
sól rozpuszczona osobno w kieliszku z
wodą tak aby rozprowadziła się równomiernie po całej
masie chlebowej, już w trakcie wyrabiania. Czasem nie mamy czasu na długie oczekiwanie, więc przyspieszamy proces wyrastania ciasta dodając do niego ciepłej
wody, zachęcam Was jednak abyście pewnego dnia zrobili eksperyment i na czas wyrastania przechowywali ciasto w lodówce. Zaręczam, że zachwyci Was rozwinięta gama
chlebowych smaków w każdym cudownie wypieczonym kawałku pizzy.
Oliwa. Dodatek tłuszczu wpływa na chrupkość ciasta. Dodajcie jej do mieszanki, a resztą posmarujcie brzegi gotowego surowego placka, będą jeszcze bardziej chrupiące!
Mąka** to prawdziwy temat rzeka. Najlepsza do pizzy to
mąka chleba 750 lub mieszanka mąk o tajemniczej nazwie 00. Do posypywania ciasta używa się semoliny czyli grubomielonej
mąki z pszenicy durum, o twardych ziarnach i wysokiej zawartości
białka.Osobiście uważam, że razowa, drobnomielona 1850 jest fantastyczna! Pszenne ciasto graham to spód do mojej ulubionej pizzy i taki przepis dziś Wam pokazuję.2 pizze o średnicy 35cm50 g
mąki typu 00, 550 lub 750400 g
mąki typu 1850250 ml
wody3 łyżki, 35 ml
oliwy2 łyżeczki 5 g
drożdży suszonych1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soliPrzygotowanie:Z
wody odlać 30 ml i rozpuścić w niej
sól.
Drożdże rozpuścić w chłodnej wodzie. Dodać
cukier i
mąkę 00. Odstawić na 5 minut. Po czym wsypać
mąkę graham, wlać
oliwę i
sól. Ciasto wyrabiać przez minimum 10 minut, im dłużej jest wyrabiane tym lepszą będzie miało strukturę.Ciasto przełożyć do miski i odstawić na noc do lodówki, dbając o to aby naczynie miało wystarczającą ilość miejsca na wyrastanie.Pgotowe ciasto podzielić na porcje, wyjdą z niego nawet trzy średnie pizze.Smarować je sosem, posypać
mozzarellą i piec w 230 stopniach przez 10-15 minut, w zależności od piekarnika.Zabiegani mogą przygotować pizzę zalewając
drożdże ciepłą
wodą i leżakować ciasto przykryte ściereczką w ciepłym miejscu przez godzinę. Piec podobnie z ulubionymi składnikami.Sos do pizzyTo odwieczny temat tabu. Każdy ma swoją recepturę.
Jadłam sosy aż kwaśne od
pomidorów, bardziej lub mniej
ziołowe, często z dużą ilością psujących całość dodatków. Od jakiegoś czasu
sos pomidorowy do pizzy przygotowuję wg tej samej receptury.
Pomidory pelati, suszona
cebula,
sól, czasem odrobina
cukru i świeża
bazylia – to klasyk, który zawsze świetnie się sprawdza. Dobry sos nie może być zbyt gęsty – musi zwilżyć ciasto i połączyć je w jedną całość z
serem. Pamiętajcie, że trzeba go zrobić dość dużo, przecież każdy będzie chciał nim sobie polać już gotową pizzę!
Sos pomidorowy i aromatyzowana
oliwa – tak właśnie podają ją Włosi (częściej jest to
oliwa niż duet podanych).Sos do pizzy Ani2 puszki całych
pomidorów pelati1 słoik (190g) pasty pomidorowej3 łyżki liści
bazylii2 łyżki suszonej
cebuli1 łyżeczka
płatków chilli300 ml
wodySól,
pieprz,
cukier dla korekcji smakuPrzygotowanie:Całe
pomidory przełożyć wraz z
sokiem do garnka, rozgnieść je widelcem, dodaćpastę
pomidorową,
wodę,
cebulę i
chilli. Zagotować i doprawić do smaku. Po zagotowaniu dodać posiekane listki
bazylii. Sosem smarować placki a resztę podawać do gorącej pizzy.Dlaczego używam całych pomidorów? Tylko po podłużnym kształcie
pomidorów widać, że to właśnie mięsiste
pomidory pelati odpowiednie do tego celu. Poza tym uważam, że krojone rozpływają się w sosie i lepiej sprawdzają się jako substrat zup.
SerStrach się przyznać, ale
jadłam kiedyś pizzę z wyrobem seroposobnym. Ten śniący się po nocach koszmar fanów restauracyjnych dań z
serem jest
podróbką którą łatwo rozpoznać już na pierwszy rzut oka, o ile jest się świadomym jej istnienia. Gdy spojrzycie na czychającą na pizzy złotą masę utwardzonego tłuszczu z barwnikami i odrobiną
mleka, zauważycie, że wyraźnie się rozwarstwia i pokryta jest nalotem
oleju. Pachnie całkiem przyjemnie, bo
orzechami, trochę
serem gouda i edamskim, mało tego. Za jej plus można uznać to, że charakteryzuje się dużą ciągliwością i topliwością. Kilkakrotnie
jadłam taką pizzę w Częstochowie, powtarzało się to w popularnej pizzerii na dw. Wieluńskim (nawiązującej nazwą do odłamków drewnianych), natomiast następną zamówiłam z dostawą, chcąc sprawić mamie przyjemność dobrą pizzą z nieznanej, obiecującej pizzerii. Nie tylko Częstochowa świeci takimi serowymi kwiatkami! Jeszcze w zeszłym roku, w Warszawie, zdarzyło mi się próbować fatalnej pizzy zamawianej z już zamkniętej, nawiązującej do tematyki egipskiej pizzerii, stylizującej się na porządną. Dość solidna dygresja, puentą jest w niej to, że chemiczne wytwory źle działają na mój żołądek, dodatek takiego składnika jest nie tylko niesmaczny ale też zawsze powoduje rozstrój żołądka nawet po jednym, zjedzonym towarzysko kawałku.Prawdziwy
ser powinien być białą, najlepiej bawolą, lub żółtą
mozzarellą. Koszt takiego
sera to odpowiednio ok. 3 zł za 125 g kulkę białego, jeżeli kupujecie w dyskoncie, do nawet 6-7 w sklepie osiedlowym, natomiast żółta
mozzarella to koszt
rzędu 30 zł za kilogram. O ile nie zawsze mamy dostęp do włoskich
serów dobry, polski
ser gouda na pewno spełni swoje zadanie.WypiekPizzę piecze się w wysokiej temperaturze. Jeśli możecie sobie na to pozwolić najlepiej piec ją na kamieniu, który zimny wkłada się do pieca, a na jego wierzchu uklada się surowe pizze. Kamień sprawia, że pizza jest wyjątkowo chrupiąca i po upieczeniu można jeść ją wygodnie trzymając w ręce.Osobom, które jak ja, tymczasowo kamienia nie mają polecam używanie piekarnikowej blachy, wyłożonej papierem do pieczenia i wysypanej delikatnie
mąką to jedyna możliwość uzyskania chrupiącego
spodu.Ha! Przed nami gotowy produkt, wspaniała pachnąca i cudowna pizza, prawie jak oryginalna włoska. Gorącą posypcie listkami
bazylii będzie jeszcze smaczniejsza.* w jednej pizzerii w której pracowałam pizzer dodawał do ciasta 100 g
drożdży na 8 kg
mąki co
daje jeszcze mniejszy wynik: 12,5g/1kg.** w jednym z lokali, w których serwują na prawdę pyszną pizzę do przygotowania ciasta pizzer używał
mąki szymanowskiej 550, podsypywał ciasto polską krupczatką!Powiązane notki:Praktyczne porady: Jak zrobić najlepszą pizzę – pizza, ciasto, sos, dodatkiObiad za 10 zł: pizza z
oliwkami i
salamiMini pizze – pizzerinki z parowanym
kurczakiem i
brukselkąŚWIATOWY DZIEŃ PIZZY!Pizza w wersji wytrawnej ze
szpinakiem i klasyczna z
szynką i
papryką oraz rolowane bułeczki