Wykonanie
Na naszym profilu na popularnym portalu społecznościowym ;) obiecałam, że niedługo pojawią się przepisy na pyszne tapas. I oto jest pierwszy z nich – wbrew pozorom robi się je stosunkowo krótko – ciasto rośnie łącznie pół godziny, pieką się kwadrans. I są pyszne ;)TAPAS
DROŻDŻOWE Z OLIWKAMI/MOZZARELLĄSkładniki (na około 25 bułeczek):500g
mąki1 czubata łyżeczka
soli20 g świeżych
drożdży200ml ciepłej
wody3 łyżki
oliwy z oliwekDodatkowo:2 ząbki
czosnku250g zielonych, wydrylowanych
oliwekŁyżka
oliwy z oliwek100g startej
mozzarelliBazyliaPłatki chilliPieprzZioła prowansalskieDrożdże rozpuścić w kilku łyżkach ciepłej
wody, dodać odrobinę
cukru i łyżeczkę
mąki. Odstawić na 10 min do wyrośnięcia.
Mąkę wymieszać z
solą, dodać
drożdże,
wodę i zacząć wyrabiać, pod koniec dodając
oliwę. Ciasto odstawić na 20 min do wyrośnięcia.W tym czasie przygotować farsze:
oliwki z oliwą i
czosnkiem zmielić, przyprawić
pieprzem,
ziołami prowansalskimi i
chilli.
Mozzarellę wymieszać z dużą ilością świeżej
bazylii i
chilli. Farsz musi być naprawdę pikantny, ciasto znacznie złagodzi smak.Ciasto podzielić: 2/3 rozwałkować na kształt prostokąta, posypać farszem
oliwkowym i zawinąć, resztę ciasta tez rozwałkować i wypełnić nadzieniem z
mozzarelli. Bułeczki pokroić (pod skosem, na szerokość 2-3 cm), posmarować
oliwą. Piec w piekarniku w temperaturze 210°C (z termoobiegiem) przez ok. 15 minut (do przyrumienienia).Zainspirowałam się przepisem ze strony: http://www.alakuchniablog.starnawski.com/index.php/przystawki/199-tapas-drozdzowe-zawijane-z-oliwkami-i-mozzarella