Wykonanie
Jakiś czas temu mój mąż oglądał program Jamiego w którym Jamie piekł
chleb, pizzę i calzone. Od niechcenia tylko mi powiedział, że takie danie kiedyś chętnie by zjadł. Dlatego też w pewną ważną dla Niego niedzielę postanowiłam przygotować Calzone. W prawdzie według innego przepisu, ale i tak wyszło wspaniałe.
Składniki:3
pomidorymałe opakowanie
oliwek bez pestek100 g
mozarelligarść
kukurydzybazylia,
sól,
pieprz na ciasto:250g
mąki pełnoziarnistej1/3 łyżeczki
soli200 ml. ciepłej
wody (dałam nieco mniej)2 łyżki
oliwy z oliwekłyżeczka
drożdży szybko rosnącychWykonanie:
Mąkę,
sól i
drożdże wmieszać w misce. Wlać ciepłą
wodę z
oliwą i wyrabiać ciasto około 5 minut. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (1-1,5 godziny). Kiedy ciasto wyrośnie formujemy je w kształcie cienkiego placka i wykrawamy 3,4 koła. Układamy na nich
surowe warzywa. Na końcu posypujemy
serem. Brzegi kół smarujemy odrobiną
wody, a następnie sklejamy w kształ dużego pieroga. Górę każdego calzone możemy naciąć 3
razy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub na kamień do pieczenia pizzy. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 220 °C przez około 35 minut.
/wydrukuj przepis/