Wykonanie
            Jakiś czas temu mój mąż oglądał program Jamiego w którym Jamie piekł 
chleb, pizzę i calzone. Od niechcenia tylko mi powiedział, że takie danie kiedyś chętnie by zjadł. Dlatego też w pewną ważną dla Niego niedzielę postanowiłam przygotować Calzone. W prawdzie według innego przepisu, ale i tak wyszło wspaniałe.

Składniki:3 
pomidorymałe opakowanie 
oliwek bez pestek100 g 
mozarelligarść 
kukurydzybazylia, 
sól, 
pieprz na ciasto:250g 
mąki pełnoziarnistej1/3 łyżeczki 
soli200 ml. ciepłej 
wody (dałam nieco mniej)2 łyżki 
oliwy z oliwekłyżeczka 
drożdży szybko rosnącychWykonanie:
Mąkę, 
sól i 
drożdże wmieszać w misce. Wlać ciepłą 
wodę z 
oliwą i wyrabiać ciasto około 5 minut. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (1-1,5 godziny). Kiedy ciasto wyrośnie formujemy je w kształcie cienkiego placka i wykrawamy 3,4 koła. Układamy na nich 
surowe warzywa. Na końcu posypujemy 
serem. Brzegi kół smarujemy odrobiną 
wody, a następnie sklejamy w kształ dużego pieroga. Górę każdego calzone możemy naciąć 3 
razy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub na kamień do pieczenia pizzy. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 220 °C przez około 35 minut.

/wydrukuj przepis/