Wykonanie
Oto sposób na fajną przekąskę gdy nie mamy zbyt wielu składników. Te pizzerki można dowolnie modyfikować i dodawać różne składniki. To małe pizze - łatwiejsze w wykonaniu i w jedzeniu niż tradycyjna, no i czasem wystarczy
sos pomidorowy i
ser.
Składniki na ciasto:300g
mąki1/2 szk letniej
wody20g
drożdży1/2 łyżeczki
soli2 łyżki
oliwyMąkę i
sól wymieszać, zrobić kopiec, skropić
oliwą. Do środka kopca wlać
wodę, wkruszyć do niej
drożdże. Wszystko zagnieść, być może trzeba będzie dodać
wody lub
mąki. Odstawić na 20min do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować składniki na wierzch. Tak jak
pisałam to zupełna dowolność.U mnie dziś były:
sos pomidorowy (krojone
pomidory z puszki,
sól, dwa ząbki
czosnku,
bazylia,
oregano i
pieprz)smażony
kurczakkukurydzaser żółty i
mozzarellaNagrzać piekarnik do maximum, czyli np 250st C. Z ciasta uformować trzy placki. Kulkę rozciągnąć palcami lub rozwałkować. Powinny być koła ale oczywiście nie muszą być idealnie równe. Posmarować sosem, rozłożyć składniki. Piec w temp. 250st. C około 12min. Są gotowe gdy
ser się stopi a spód będzie już suchy (najlepiej podważyć
łopatką i popukać).