Wykonanie
Cześć =) Bardzo lubię włoską pizzę, zwłaszcza w domowym wykonaniu.Kluczem do udanej pizzy, jest ciasto. Zanim doszedłem do satysfakcjonującego momentu, przetestowałem dziesiątki przepisów. Niestety ciasta nie spełniały moich wyobrażeń o smaku dobrej, domowej, włoskiej pizzy. Tak było do chwili, kiedy zrobiłem tą pizzę: pizza .Wtedy wszystko się zmieniło. Moim zdaniem jest to najlepszy przepis na ciasto pizzy, jaką możemy upiec w domu.Pizza, którą dziś przedstawiam, wzorowana jest na pizzy neapolitańskiej, ale ja dodałem dodatkowo
salami i
oliwki, więc nie jest już to klasyczna pizza neapolitańska.Tradycyjna pizza neapolitańska pieczona jest przez 90 sekund w temperaturze 485 st. C, w piecu opalanym drewnem dębowym. Domowe piekarniki nigdy nie będą specjalnymi piecami do pizzy, ale przestrzegając kilku zasad, upieczemy w domu równie doskonałą.Do wyrobienia ciasta najlepiej użyć włoskiej
mąki typu 0 lub 00. Jeżeli nie mamy do niej dostępu, możemy użyć zwykłej
mąki pszennej. Ciasto wyrabiamy ręcznie.Dobra pizza nie potrzebuje wielu składników, ale powinny być one najwyższej jakości.Domowy
sos pomidorowy najlepiej zrobić z odmiany podłużnych
pomidorów San Marzano (w sezonie) lub z włoskich
pomidorów z puszki.Jeśli chodzi o
ser mozzarella, to polecam
mozzarella di bufala campana.
Potrzebne będą:- 1,5 szklanki
mąki pszennej- kulka
sera mozzarella- 1/3 tradycyjnego, polskiego opakowania
drożdży- kilka
pomidorów (lub
pomidory z puszki)-
oliwa- kilka plastrów
salami- kilka czarnych
oliwek-
sól,
pieprz-
bazylia,
oregano- kilka listków
bazylii- 1
cebula- 3-4 ząbki
czosnkuSposób wykonania:1) Do miski wsypujemy
mąkę.2)
Drożdże rozpuszczamy w szklance letniej
wody i mieszamy.3) Dodajemy łyżeczkę
cukru, łyżeczkę
soli, 2 łyżki
oliwy, a następnie
drożdże z
wodą i stopniowo mieszamy.4) Wyrabiamy ręką ciasto, aż powstanie jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi, to dodajemy
mąki i dalej wyrabiamy).5) Odstawiamy ciasto na około 30 minut, żeby urosło.
6) Kiedy ciasto rośnie przygotowujemy sos: rozgrzewamy
oliwę na patelni, dodajemy posiekaną
cebulę i smażymy ją na małym ogniu przez 3-4 minuty.
Cebula powinna się zeszklić, ale nie zrumienić. Dodajemy drobno pokrojony
czosnek i smażymy mieszając przez około 2 minuty.
Pomidory miksujemy i dodajemy do
cebuli. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
ziołami. Dusimy na małym ogniu przez 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Przed położeniem sosu na pizze, należy go wystudzić.7) Ciasto wałkujemy, układamy na lekko skropionej
oliwą blasze (w tym przypadku użyłem tortownicy), smarujemy sosem, układamy
mozzarellę,
oliwki,
salami i plastry
pomidora.
8) Posypujemy odrobiną
soli,
pieprzu i
ziół.9) Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C i pieczemy w nim pizze przez około 25 minut.Dodajmy kilka listków
bazylii i w taki sposób otrzymujemy fantastyczną pizzę, której smaku nie zapomnimy do końca życia =)
Smacznego =)