ßßß

Potrzebne będą:- 1,5 szklanki mąki pszennej- kulka sera mozzarella- 1/3 tradycyjnego, polskiego opakowania drożdży- kilka pomidorów (lub pomidory z puszki)- oliwa- kilka plastrów salami- kilka czarnych oliwek- sól, pieprz- bazylia, oregano- kilka listków bazylii- 1 cebula- 3-4 ząbki czosnkuSposób wykonania:1) Do miski wsypujemy mąkę.2) Drożdże rozpuszczamy w szklance letniej wody i mieszamy.3) Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę soli, 2 łyżki oliwy, a następnie drożdże z wodą i stopniowo mieszamy.4) Wyrabiamy ręką ciasto, aż powstanie jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi, to dodajemy mąki i dalej wyrabiamy).5) Odstawiamy ciasto na około 30 minut, żeby urosło.
6) Kiedy ciasto rośnie przygotowujemy sos: rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy posiekaną cebulę i smażymy ją na małym ogniu przez 3-4 minuty. Cebula powinna się zeszklić, ale nie zrumienić. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i smażymy mieszając przez około 2 minuty. Pomidory miksujemy i dodajemy do cebuli. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dusimy na małym ogniu przez 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Przed położeniem sosu na pizze, należy go wystudzić.7) Ciasto wałkujemy, układamy na lekko skropionej oliwą blasze (w tym przypadku użyłem tortownicy), smarujemy sosem, układamy mozzarellę, oliwki, salami i plastry pomidora.



8) Posypujemy odrobiną soli, pieprzu i ziół.9) Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C i pieczemy w nim pizze przez około 25 minut.Dodajmy kilka listków bazylii i w taki sposób otrzymujemy fantastyczną pizzę, której smaku nie zapomnimy do końca życia =)
Smacznego =)