ßßß Cookit - przepis na Pizza z mozzarellą i salami

Pizza z mozzarellą i salami

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Bardzo lubię włoską pizzę, zwłaszcza w domowym wykonaniu.
Kluczem do udanej pizzy, jest ciasto. Zanim doszedłem do satysfakcjonującego momentu, przetestowałem dziesiątki przepisów. Niestety ciasta nie spełniały moich wyobrażeń o smaku dobrej, domowej, włoskiej pizzy. Tak było do chwili, kiedy zrobiłem tą pizzę: pizza .
Wtedy wszystko się zmieniło. Moim zdaniem jest to najlepszy przepis na ciasto pizzy, jaką możemy upiec w domu.
Pizza, którą dziś przedstawiam, wzorowana jest na pizzy neapolitańskiej, ale ja dodałem dodatkowo salami i oliwki, więc nie jest już to klasyczna pizza neapolitańska.
Tradycyjna pizza neapolitańska pieczona jest przez 90 sekund w temperaturze 485 st. C, w piecu opalanym drewnem dębowym. Domowe piekarniki nigdy nie będą specjalnymi piecami do pizzy, ale przestrzegając kilku zasad, upieczemy w domu równie doskonałą.
Do wyrobienia ciasta najlepiej użyć włoskiej mąki typu 0 lub 00. Jeżeli nie mamy do niej dostępu, możemy użyć zwykłej mąki pszennej. Ciasto wyrabiamy ręcznie.
Dobra pizza nie potrzebuje wielu składników, ale powinny być one najwyższej jakości.
Domowy sos pomidorowy najlepiej zrobić z odmiany podłużnych pomidorów San Marzano (w sezonie) lub z włoskich pomidorów z puszki.
Jeśli chodzi o ser mozzarella, to polecam mozzarella di bufala campana.
Potrzebne będą:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- kulka sera mozzarella
- 1/3 tradycyjnego, polskiego opakowania drożdży
- kilka pomidorów (lub pomidory z puszki)
- oliwa
- kilka plastrów salami
- kilka czarnych oliwek
- sól, pieprz
- bazylia, oregano
- kilka listków bazylii
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
Sposób wykonania:
1) Do miski wsypujemy mąkę.
2) Drożdże rozpuszczamy w szklance letniej wody i mieszamy.
3) Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę soli, 2 łyżki oliwy, a następnie drożdże z wodą i stopniowo mieszamy.
4) Wyrabiamy ręką ciasto, aż powstanie jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi, to dodajemy mąki i dalej wyrabiamy).
5) Odstawiamy ciasto na około 30 minut, żeby urosło.
6) Kiedy ciasto rośnie przygotowujemy sos: rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy posiekaną cebulę i smażymy ją na małym ogniu przez 3-4 minuty. Cebula powinna się zeszklić, ale nie zrumienić. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i smażymy mieszając przez około 2 minuty. Pomidory miksujemy i dodajemy do cebuli. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dusimy na małym ogniu przez 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Przed położeniem sosu na pizze, należy go wystudzić.
7) Ciasto wałkujemy, układamy na lekko skropionej oliwą blasze (w tym przypadku użyłem tortownicy), smarujemy sosem, układamy mozzarellę, oliwki, salami i plastry pomidora.
8) Posypujemy odrobiną soli, pieprzu i ziół.
9) Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C i pieczemy w nim pizze przez około 25 minut.
Dodajmy kilka listków bazylii i w taki sposób otrzymujemy fantastyczną pizzę, której smaku nie zapomnimy do końca życia =)
Smacznego =)
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/11/pizza-z-mozzarella-i-salami.html