Wykonanie
Składniki:Ciasto:550g
mąki pszennej,300ml ciepłej
wody,7g suchych
drożdży,2 łyżeczki
soli, 1 łyżeczka
cukru,łyżka
oliwy lub
oleju.Sos:1 puszka
pomidorów,3 ząbki
czosnku,1/2
cebuli,2 łyżki
oleju,
bazylia,
sól,
pieprz, 1/2 łyżeczki
cukru.Ponadto:200g
startego sera żółtego,125g mini
mozzarelli lub jedna duża kulka,140g
kukurydzy,ok.50-70g
salami.Przygotowanie:
Mąkę należy wymieszać z
solą oraz
cukrem, odgarnąć ją na boki i wlać łyżkę
oleju.
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i powoli wlewać je do
mąki. Zagnieść ciasto. Zagniatać przez kilka minut, uformować w kulkę, położyć w misce, przykryć ściereczką i odłożyć na ok. 1h do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrasta przygotować
sos pomidorowy. Połowę
cebuli pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor na dwóch łyżkach
oleju z wyciśniętymi ząbkami
czosnku. Gdy
cebula nabrała już koloru dodać
pomidory z puszki oraz doprawić do smaku. Dusić do momentu aż
woda odparuje i sos
zrobi się gęsty. Odstawić do przestygnięcia.
Przestygnięty sos zblenderować.
Mozzarellę pokroić na mniejsze kawałki. Ja pokroiłam na trzy części, natomiast jeżeli chcesz by starczyło Ci na wszystkie pizzerinki, to pokrój ją na cztery kawałki.Jeżeli masz dużą jedną
mozzarellę po prostu pokrój ją na mniejsze kawałki.
Salami pokroić na mniejsze kawałki. I gdy wszystkie składniki są już gotowe można przygowowywać wyrośnięte ciasto.Ciasto ponownie zagnieść. Podzielić na trzy części, rozwałkować i powykrajać krążki większym kieliszkiem. Krążki położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i naoliwionym lub wyłożonej silikonem. Każdy krążek posmarować sosem, położyć
ser żółty,
kukurydzę,
salami,
mozzarellę i ponownie
ser żółty. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200stopni C i piec ok.10min.
Smacznego!!!