ßßß Cookit - przepis na Mini pizzerinki

Mini pizzerinki

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Ciasto:
550g mąki pszennej,
300ml ciepłej wody,
7g suchych drożdży,
2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru,
łyżka oliwy lub oleju.
Sos:
1 puszka pomidorów,
3 ząbki czosnku,
1/2 cebuli,
2 łyżki oleju,
bazylia, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki cukru.
Ponadto:
200g startego sera żółtego,
125g mini mozzarelli lub jedna duża kulka,
140g kukurydzy,
ok.50-70g salami.
Przygotowanie:
Mąkę należy wymieszać z solą oraz cukrem, odgarnąć ją na boki i wlać łyżkę oleju. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i powoli wlewać je do mąki. Zagnieść ciasto. Zagniatać przez kilka minut, uformować w kulkę, położyć w misce, przykryć ściereczką i odłożyć na ok. 1h do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrasta przygotować sos pomidorowy. Połowę cebuli pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor na dwóch łyżkach oleju z wyciśniętymi ząbkami czosnku. Gdy cebula nabrała już koloru dodać pomidory z puszki oraz doprawić do smaku. Dusić do momentu aż woda odparuje i sos zrobi się gęsty. Odstawić do przestygnięcia.
Przestygnięty sos zblenderować.
Mozzarellę pokroić na mniejsze kawałki. Ja pokroiłam na trzy części, natomiast jeżeli chcesz by starczyło Ci na wszystkie pizzerinki, to pokrój ją na cztery kawałki.
Jeżeli masz dużą jedną mozzarellę po prostu pokrój ją na mniejsze kawałki.
Salami pokroić na mniejsze kawałki. I gdy wszystkie składniki są już gotowe można przygowowywać wyrośnięte ciasto.
Ciasto ponownie zagnieść. Podzielić na trzy części, rozwałkować i powykrajać krążki większym kieliszkiem. Krążki położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i naoliwionym lub wyłożonej silikonem. Każdy krążek posmarować sosem, położyć ser żółty, kukurydzę, salami, mozzarellę i ponownie ser żółty. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200stopni C i piec ok.10min.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2015/09/mini-pizzerinki.html