Wykonanie
Lato w pełni, za oknem trzydzieści. A ja piekę, w piekarniku dwieście pięćdziesiąt. Kolejna odsłona pizzy, w której moje podniebienie zakochało się od pierwszego kęsa! Moje uzależnienie się pogłębia. Calzone szybko się rumienią a gdy je rozkrawam, pachnie szczęściem.
Składniki (2 duuuże pierogi czyli 2-4 porcji, można upiec też 4-5 mniejszych pierogów):2,5 szklanki
mąki typ 650 (kupuję w Lidlu) lub
mąki chlebowej lub zwykłej pszennej + do podsypania0,5 szklanki semoliny lub
kaszy manny (lub pominąć i uzupełnić
mąką)300 ml ciepłej
wody4 łyżki
oliwy1,5 łyżeczki suchych
drożdży1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukrupuszka
pomidorów1-3 ząbki
czosnkudodatki: 100-125 g
sera mozzarella,
oliwki, pokrojona
cebula, świeża
bazylia,
salami lub inne wg uznaniaPrzygotowanie:
Wodę wymieszać z
cukrem, dodać
drożdże, wymieszać i odstawić na kilka minut, aż
drożdże zaczną się pienić. W misce wymieszać
mąkę z semoliną i z
solą, zrobić zagłębienie i wlać
drożdżowy zaczyn, dodać
oliwę i wymieszać wszystko łyżką, a następnie ręką. Gdy ciasto zaczyna robić się w miarę spójne, można przełożyć je na oprószony
mąką blat i wyrabiać około 5-10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Gdy ciasto podczas wyrabiania delikatnie klei się do dłoni pomocne może być ich dokładne umycie, osuszenie i obsypanie
mąką. Można także do ciasta dodać odrobinę
mąki lub
oliwy. Z wyrobionego ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia (ok. 30-50 minut).W czasie oczekiwania można przygotować
sos pomidorowy:
pomidory z puszki podsmażyć na patelni, aż do odparowania nadmiaru płynu, przyprawić
czosnkiem i
solą do smaku. Sos powinien
mieć gęstą konsystencję, należy pozbyć się nadmiaru wilgoci.Ciasto podzielić na 2 części. Każdą kulę rozwałkować formując okrąg o średnicy około 30 cm i grubości 3-5 mm. Na połówce ciasta rozprowadzić
sos pomidorowy omijając brzegi, ułożyć dodatki i pokrojoną
mozzarellę. Unieść drugą połowę ciasta i złożyć na pół, tak, aby powstał pieróg. Dobrze zawinąć i zakleić brzegi, żeby farsz nie wypłynął podczas pieczenia. Oba calzone ułożyć na oprószonej
mąką blasze. Piec w temperaturze 230-250 stopni (maksymalna moc piekarnika) na najniższym poziomie przez 10-15 minut.Calzone można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Przepis zgłaszam do akcji :