Wykonanie
Cześć =) Bardzo lubię włoską pizzę, zwłaszcza w domowym wykonaniu.Kluczem do udanej pizzy, jest ciasto. Zanim doszedłem do satysfakcjonującego momentu, przetestowałem dziesiątki przepisów. Niestety ciasta nie spełniały moich wyobrażeń o smaku dobrej, domowej, włoskiej pizzy. Tak było do chwili, kiedy zrobiłem tą pizzę: pizza .Wtedy wszystko się zmieniło. Moim zdaniem jest to najlepszy przepis na ciasto pizzy, jaką możemy upiec w domu.Pizza, którą dziś przedstawiam, to pizza z
salami,
serem mozzarella,
serem żółtym,
oliwkami i
pomidorami.Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania takiej pizzy, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą:- 1,5 szklanki
mąki pszennej- kulka
sera mozzarella- 1/3 tradycyjnego, polskiego opakowania
drożdży- 1-2
pomidory- tarty
ser żółty-
oliwa- kilka plastrów
salami- kilka czarnych
oliwek-
sól,
pieprz-
bazylia,
oregano- 1
cebulaSposób wykonania:1) Do miski wsypujemy
mąkę.2)
Drożdże rozpuszczamy w szklance letniej
wody i mieszamy.3) Dodajemy łyżeczkę
cukru, łyżeczkę
soli, 2 łyżki
oliwy, a następnie
drożdże z
wodą i stopniowo mieszamy.4) Wyrabiamy ręką ciasto, aż powstanie jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi, to dodajemy
mąki i dalej wyrabiamy).5) Odstawiamy ciasto na około 30 minut, żeby urosło.6) Ciasto wałkujemy, układamy na lekko skropionej
oliwą blasze (w tym przypadku użyłem tortownicy), posypujemy pokrojoną
cebulą tartym
serem, układamy
mozzarellę,
oliwki,
salami i plastry
pomidora.8) Posypujemy odrobiną
soli,
pieprzu i
ziół.
9) Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C i pieczemy w nim pizze przez około 25 minut (po 15 minutach pieczenia posypujemy wierzch tartym
serem).
Smacznego =)