Wykonanie
Cześć =) Bardzo lubię włoską pizzę, zwłaszcza w domowym wykonaniu.Kluczem do udanej pizzy, jest ciasto. Zanim doszedłem do satysfakcjonującego momentu, przetestowałem dziesiątki przepisów. Niestety ciasta nie spełniały moich wyobrażeń o smaku dobrej, domowej, włoskiej pizzy. Tak było do chwili, kiedy zrobiłem tą pizzę: pizza .Wtedy wszystko się zmieniło. Moim zdaniem jest to najlepszy przepis na ciasto pizzy, jaką możemy upiec w domu.Pizza, którą dziś przedstawiam, to pizza z
serem feta,
szynką szwarcwaldzką,
oliwkami i
pomidorem.Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania takiej pizzy, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą:- 1,5 szklanki
mąki pszennej-
ser feta- 1/3 tradycyjnego, polskiego opakowania
drożdży- 1-2
pomidory- kilka plasterków
szynki szwarcwaldzkiej-
oliwa- kilka czarnych
oliwek-
sól,
pieprz-
bazylia,
oreganoSposób wykonania:1) Do miski wsypujemy
mąkę.2)
Drożdże rozpuszczamy w szklance letniej
wody i mieszamy.3) Dodajemy łyżeczkę
cukru, łyżeczkę
soli, 2 łyżki
oliwy, a następnie
drożdże z
wodą i stopniowo mieszamy.4) Wyrabiamy ręką ciasto, aż powstanie jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi, to dodajemy
mąki i dalej wyrabiamy).5) Odstawiamy ciasto na około 30 minut, żeby urosło.6) Ciasto wałkujemy, układamy na lekko skropionej
oliwą blasze (w tym przypadku użyłem tortownicy), układamy
fetę,
szynkę,
oliwki i plastry
pomidora.
8) Posypujemy odrobiną
soli,
pieprzu i
ziół.9) Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C i pieczemy w nim pizze przez około 25 minut.
Smacznego =)