Wykonanie
Focaccia to rodzaj włoskiego
pieczywa. Taka jakby pizza, ale bez
sera i pasty pomidorowej, za to z
solą morską,
ziołami,
oliwą i apetycznymi dodatkami takimi jak
pomidory czy
oliwki. W mojej focacci w roli głównej wystąpiły
pomidorki koktajlowe i
czarne oliwki.
Składniki:20 g
drożdży2 szklanki
wody1/4 szklanki
oliwy + 1 łyżka do posmarowania blachy0,8 kg
mąkiłyżeczka
solipo 1/2 łyżeczki
rozmarynu,
bazylii i
oreganokilka
pomidorków koktajlowychkilkanaście czarnych
oliweksól morskaRozprowadzamy
drożdże w niewielkiej ilości
wody. Następnie dolewamy pozostałą
wodę, wsypujemy
mąkę,
sól i
przyprawy. Zagniatamy ciasto, aby odchodziło od brzegów miski. Na samym końcu dodajemy
oliwę z oliwek.Ciasto układamy na blasze wysmarowanej
oliwą i rozgniatamy na powierzchni całej blachy. Na wierzchu układamy
oliwki i pokrojone na połówki lub w ćwiartki
pomidorki. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200° C.
Upieczoną focaccię posypujemy
solą morską. Można ją jeść na ciepło lub zimno. Doskonale smakuje jako starter przed posiłkiem a także jako śniadanie czy kolacja. Włosi jedzą ją jako antipasti. Jest doskonała z odrobiną
oliwy i
białym winem.
Smacznego!
oraz akcji Bogusi „Kuchnie Świata…od kuchni”.