ßßß
            
        
Składniki:20 g drożdży2 szklanki wody1/4 szklanki oliwy + 1 łyżka do posmarowania blachy0,8 kg mąkiłyżeczka solipo 1/2 łyżeczki rozmarynu, bazylii i oreganokilka pomidorków koktajlowychkilkanaście czarnych oliweksól morskaRozprowadzamy drożdże w niewielkiej ilości wody. Następnie dolewamy pozostałą wodę, wsypujemy mąkę, sól i przyprawy. Zagniatamy ciasto, aby odchodziło od brzegów miski. Na samym końcu dodajemy oliwę z oliwek.Ciasto układamy na blasze wysmarowanej oliwą i rozgniatamy na powierzchni całej blachy. Na wierzchu układamy oliwki i pokrojone na połówki lub w ćwiartki pomidorki. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200° C.
Upieczoną focaccię posypujemy solą morską. Można ją jeść na ciepło lub zimno. Doskonale smakuje jako starter przed posiłkiem a także jako śniadanie czy kolacja. Włosi jedzą ją jako antipasti. Jest doskonała z odrobiną oliwy i białym winem.
Smacznego!
oraz akcji Bogusi „Kuchnie Świata…od kuchni”.