Wykonanie
Kochani dzisiaj zapraszam Was na włoską ucztę czyli pizzę. To danie przypadło do gustu Polakom i spożywamy bardzo duże ilości przeróżnych odmian pizzy. Niestety nie wiele jest miejsc gdzie można zjeść pizzę taką jak we Włoszech. Podczas mojego krótkiego pobytu w tym
kraju jadłam taką prawdziwą pizzę przygotowywaną w piecu przez przystojnego starszego Włocha, była przepyszna i jest nie do odtworzenia, niestety kochani, nie ta
mąka, nie te
pomidory i nie ten klimat. Ale możemy spróbować zrobić coś co chociaż trochę będzie przypominać ten włoski smak.
Pizza włoska jest bardzo cienka, i nie ma na niej zbyt dużej ilości składników, to tak jak z włoskimi pastami, my dodajemy dużo sosu i składników, oni tyle co o ile.Moja propozycja to pizza jaką my kochamy najbardziej czyli na grubym i puszystym cieście z
mozarellą,
pomidorami, świeżą
bazylią,
oliwkami nadziewanymi
anchois i
bryndzą. I jest to najsmaczniejsza i najbardziej aromatyczna pizza. Pycha! Szczerze polecam.
składniki na ciasto:
pełny kubek(300ml)
mąki Szymanowskiej1/4 świeżych
drożdży3 łyżki aromatyzowanej
tymiankiem oliwy z oliwek1/4 kubka ciepłej
wodysóldrożdże rozpuścić w wodzie, wymieszać z odrobiną
maki, pozostawić roztwór żeby podwoił objętość,
potem zagnieść ciasto (ma być miękkie, jeżeli nie- dodajcie jeszcze troszkę
wody), odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.
składniki na pizzę
pomidory całe w puszce
oliwki nadziewane
anchoisświeża
bazyliaświeże
oreganomozarellabryndza (połowa opakowania)
Na ciasto układamy pocięte na kawałki
pomidory (z sosem),
oliwki,
bryndzę. Wstawiamy do pieca.5 minut przed wyjęciem z pieca układamy
mozarellę.Wyjmujemy posypujemy posiekanymi świeżymi
ziołami.
I gotowe, możemy zajadać.Smacznego! ;-)))
Pozdrawiam cieplutko ;-)) Wszystkich fanów pizzy ;-DD