Wykonanie
            Kochani dzisiaj zapraszam Was na włoską ucztę czyli pizzę. To danie przypadło do gustu Polakom i spożywamy bardzo duże ilości przeróżnych odmian pizzy. Niestety nie wiele jest miejsc gdzie można zjeść pizzę taką jak we Włoszech. Podczas mojego krótkiego pobytu w tym 
kraju jadłam taką prawdziwą pizzę przygotowywaną w piecu przez przystojnego starszego Włocha, była przepyszna i jest nie do odtworzenia, niestety kochani, nie ta 
mąka, nie te 
pomidory i nie ten klimat. Ale możemy spróbować zrobić coś co chociaż trochę będzie przypominać ten włoski smak.


Pizza włoska jest bardzo cienka, i nie ma na niej zbyt dużej ilości składników, to tak jak z włoskimi pastami, my dodajemy dużo sosu i składników, oni tyle co o ile.Moja propozycja to pizza jaką my kochamy najbardziej czyli na grubym i puszystym cieście z 
mozarellą, 
pomidorami, świeżą 
bazylią, 
oliwkami nadziewanymi 
anchois i 
bryndzą. I jest to najsmaczniejsza i najbardziej aromatyczna pizza. Pycha! Szczerze polecam.

składniki na ciasto:

pełny kubek(300ml) 
mąki Szymanowskiej1/4 świeżych 
drożdży3 łyżki aromatyzowanej 
tymiankiem oliwy z oliwek1/4 kubka ciepłej 
wodysól
drożdże rozpuścić w wodzie, wymieszać z odrobiną 
maki, pozostawić roztwór żeby podwoił objętość, 
potem zagnieść ciasto (ma być miękkie, jeżeli nie- dodajcie jeszcze troszkę 
wody), odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.

składniki na pizzę
pomidory całe w puszce
oliwki nadziewane 
anchoisświeża 
bazyliaświeże 
oreganomozarellabryndza (połowa opakowania)


Na ciasto układamy pocięte na kawałki 
pomidory (z sosem), 
oliwki, 
bryndzę. Wstawiamy do pieca.5 minut przed wyjęciem z pieca układamy 
mozarellę.Wyjmujemy posypujemy posiekanymi świeżymi 
ziołami.

I gotowe, możemy zajadać.Smacznego! ;-)))




Pozdrawiam cieplutko ;-)) Wszystkich fanów pizzy ;-DD