Wykonanie
FocacciaTypowy element kuchni włoskiej, właściwie tak żelazna pozycja jak pizza . Kto nigdy nie próbował focaccia , ten nie próbował kuchni włoskiej . W różnych częściach Włoch podaje się ją na różne sposoby – z
suszonymi pomidorami,
anchois ,
oliwkami lub po prostu z
solą morską . Różni się także
ciastem , które potrafi być chrupkie , lub miękkie i puszyste . Jaka by nie była jest , prosta i pyszna , my najbardziej lubimy tą , chrupką ,cieniutką z
suszonymi pomidorami ,
oliwkami ,
rozmarynem oraz
solą morską .. Pyszna , szczególnie wieczorem , latem odrywana po kawałku do kieliszka
wina ..Marzenie 😉
Składniki :350 g
mąki pszennej ( tak około jeśli ciasto będzie zbyt twarde , dodajemy więcej
wody , zbyt luźne -dosypujemy
mąki , ma być mocno rozciągliwe -sprężyste , coś jak wyżuta guma do żucia 😉 )niepełna szklanka
wody7 g suchychodrobina
cukru1/2 łyżeczki
soli1/4 szklanki
oliwy z oliwek ( to
oliwa nadaje jej chrupkości po upieczeniu )wierzch :
oliwki ( kilka sztuk )
pomidory suszone w
oliwie ( ja używam własnych w
oliwie z
bazylią )
sól morska – grubakilka gałązek
rozmarynuSkładniki na ciasto umieszczamy w misce lub maszynie do wyrabiania
chleba ( bardzo pomocne urządzenie 😉 )
Drożdże wsypujemy z innymi składnikami . Pamiętajmy ,żeby
woda była letnia , nie zimna , wtedy
drożdże prawidłowo zaczną współpracę 😉 Wyrabiamy na gładką masę . Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , rozciągamy palcami , wcześniej natłuszczonymi
oliwą z oliwek – ciasto , tak żeby utworzyło cieniutką warstwę – kształt dowolny . Nakłuwamy wykałaczką focaccie , żeby podczas pieczenia nie utworzyła ogromnego bąbla .
Wierzch dekorujemy pokrojonymi
oliwkami ,
pomidorami , posypujemy
solą i
rozmarynem w lubianej ilości . Wkładamy do nagrzanego piekarnika o temperaturze 220 C i pieczemy około 10-15 minut , aż wierzch się zezłoci ( bez termoobiegu bo przypalą się składniki na wierzchu ) . Pieczemy na środkowej półce piekarnika . Najważniejszy element to dobrze wygrzany -gorący piekarnik , jeśli włożycie do nie do końca nagrzanego , focaccia zbyt wyrośnie i nie stanie się chrupiąca . Gotowe , można wcinać na ciepło lub na zimno , ja osobiście wolę tą drugą opcję 😉 Smacznego !