Wykonanie
Pin It
Dziś na blogu pozostaję w jesiennym klimacie. A jeśli jesień, to nie może się ona obyć bez dyni. Lubię
dynię, za to, że można ją wykorzystywać do rożnych dań, słodkich, wytrawnych, na ciepło i na zimno... Jak tylko sobie człowiek
zamarzy.Ponieważ zostało mi trochę upieczonej dyni, a wybierałam się na blogerskie spotkanie przy ognisku, pomyślałam, że focaccia będzie idealnym pomysłem na taką okazję i na to, żeby upchnąć w niej
dynię. Zmniejszyłam więc ilość
wody w cieście, a w jej miejsce dałam
pure z pieczonej dyni. Focaccia chyba smakowała, bo zniknęła cała :-).
Proporcje na blachę o wymiarach 35 x 45 cmCzas przygotowania: 150 minutSkładniki:300 g pieczonej dyni650 g
maki pszennej 50030 g świeżych
drożdży250 g letniej
wody2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
cukru4 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżeczki suszonego
rozmarynugrub a
sól morska2-3 gałązki świeżego
rozmarynuWykonanie:Do miski w której będziemy wyrabiać ciasto wlewamy letnią
wodę, dodajemy
cukier, 1 łyżeczkę
mąki i rozkruszone
drożdże. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut, aż
drożdże "ruszą".Następnie do aktywnych
drożdży dodajemy
mąkę,
pure z dyni,
oliwę,
sól i suszony
rozmaryn. Ciasto wyrabiamy przy pomocy miksera przez 10 minut. Miskę z
ciastem przykrywamy i odstawiamy na około 60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony
mąką blat, odgazowujemy i formujemy placek o wymiarach około 32 x 42 cm, przekładamy go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W focacci robimy placem dziurki, wierzch smarujemy
oliwą z oliwek, posypujemy świeżym
rozmarynem i grubą
solą. Pieczemy około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika gorące ciasto delikatnie skrapiamy
oliwą.