Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor
Anna Martynowska
Fot. Agata Jakubowska / AGCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)3/4 szklanki ciepłej
wody25 g
drożdżyszczypta
cukru400 g
mąki1 łyżeczka
soli6 łyżek
oliwygruba
sól morskaświeży
rozmarynFocaccia z
rozmarynem - sposób przygotowania: Robimy rozczyn. Łączymy
wodę,
drożdże i
cukier (
woda na rozczyn powinna być ciepła, ale nie wrząca). Zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu, aby
drożdże zaczęły pracować. Do rozczynu można dodać trochę
mąki, wtedy
drożdże będą szybciej pracować. Przesiewamy
mąkę, solimy, w środek kopczyka
mąki wlewamy rozczyn. Zagniatamy składniki. Gdy się połączą, dodajemy
oliwę i wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło od dłoni. Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość. Formujemy placuszki, najlepiej robić to dłońmi nasmarowanymi
oliwą. Układamy je na blasze. W każdy placuszek wtykamy gałązkę
rozmarynu i posypujemy szczyptą
soli gruboziarnistej. Wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika (do temperatury 220°C). Pieczemy na złoty kolor, ale uwaga: niezbyt długo, bo mogą wyschnąć.Włoska focacciamożna z niej również przygotować kanapki. W najprostszej wersji, focaccię skrapia się przed pieczeniem
oliwą i posypuje gruboziarnistą
solą. My proponujemy Wam focaccię z
rozmarynem . Focaccia z
rozmarynem Składniki: 400 g
mąki, 1 łyżeczka
cukru, 1 czubata łyżeczka
soli 1 opakowanie (7 g) suchych
Pieczywo dookoła świata
Focaccia to włoskie
pieczywo, przypominające spód do pizzy. Oprócz
rozmarynu można ją również przed pieczeniem posypać innymi ulubionymi
ziołami, posiekaną
cebulą,
oliwkami,
serem albo
pomidorkami koktajlowymi (trzeba je lekko wcisnąć w surowe ciasto). Focaccia z
rozmarynem 3/4 szklanki ciepłej
Magia wypieków
zrumienią, przykryj je pergaminem i piecz dalej. Autor: Zuzanna Wiciejowska Chociaż to Francuzów uważa się za twórców najlepszego
pieczywa, to jednak laury za focaccię należą się Włochom. Dodatek
rozmarynu i dobrej
oliwy zamienia ten prosty placek pachnące arcydzieło. Focaccia z
rozmarynem 250 g gotowejAntipasti - przystawki we włoskim stylu
,
oliwkami pomidorkami lub
cebulą. Focaccia z
rozmarynem 3/4 szklanki ciepłej
wody 25 g
drożdży szczypta
cukru 400 g
mąki 1 łyżeczka
soli 6 łyżek
oliwy gruba
sól morska świeży
rozmaryn Robimy rozczyn. Łączymy
wodę,
drożdże i
cukier (
woda na rozczyn powinna być ciepła, ale nie wrząca). Zostawiamy na