ßßß Cookit - przepis na Focaccia z rozmarynem

Focaccia z rozmarynem

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Anna Martynowska
Fot. Agata Jakubowska / AG
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
3/4 szklanki ciepłej wody
25 g drożdży
szczypta cukru
400 g mąki
1 łyżeczka soli
6 łyżek oliwy
gruba sól morska
świeży rozmaryn
Focaccia z rozmarynem - sposób przygotowania: Robimy rozczyn. Łączymy wodę, drożdże i cukier (woda na rozczyn powinna być ciepła, ale nie wrząca). Zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu, aby drożdże zaczęły pracować. Do rozczynu można dodać trochę mąki, wtedy drożdże będą szybciej pracować. Przesiewamy mąkę, solimy, w środek kopczyka mąki wlewamy rozczyn. Zagniatamy składniki. Gdy się połączą, dodajemy oliwę i wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło od dłoni. Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość. Formujemy placuszki, najlepiej robić to dłońmi nasmarowanymi oliwą. Układamy je na blasze. W każdy placuszek wtykamy gałązkę rozmarynu i posypujemy szczyptą soli gruboziarnistej. Wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika (do temperatury 220°C). Pieczemy na złoty kolor, ale uwaga: niezbyt długo, bo mogą wyschnąć.
Włoska focaccia
można z niej również przygotować kanapki. W najprostszej wersji, focaccię skrapia się przed pieczeniem oliwą i posypuje gruboziarnistą solą. My proponujemy Wam focaccię z rozmarynem . Focaccia z rozmarynem Składniki: 400 g mąki, 1 łyżeczka cukru, 1 czubata łyżeczka soli 1 opakowanie (7 g) suchych
Pieczywo dookoła świata
Focaccia to włoskie pieczywo, przypominające spód do pizzy. Oprócz rozmarynu można ją również przed pieczeniem posypać innymi ulubionymi ziołami, posiekaną cebulą, oliwkami, serem albo pomidorkami koktajlowymi (trzeba je lekko wcisnąć w surowe ciasto). Focaccia z rozmarynem 3/4 szklanki ciepłej
Magia wypieków
zrumienią, przykryj je pergaminem i piecz dalej. Autor: Zuzanna Wiciejowska Chociaż to Francuzów uważa się za twórców najlepszego pieczywa, to jednak laury za focaccię należą się Włochom. Dodatek rozmarynu i dobrej oliwy zamienia ten prosty placek pachnące arcydzieło. Focaccia z rozmarynem 250 g gotowej
Antipasti - przystawki we włoskim stylu
, oliwkami pomidorkami lub cebulą. Focaccia z rozmarynem 3/4 szklanki ciepłej wody 25 g drożdży szczypta cukru 400 g mąki 1 łyżeczka soli 6 łyżek oliwy gruba sól morska świeży rozmaryn Robimy rozczyn. Łączymy wodę, drożdże i cukier (woda na rozczyn powinna być ciepła, ale nie wrząca). Zostawiamy na
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/166363246/focaccia z rozmarynem/p