Wykonanie
Mój placek nie powstał dokładnie według przepisu z gazety, wprowadziłam nieco modyfikacji.
Składniki:4 dag świeżych
drożdży3/4 szklanki letniej
wody2,5 szklanki
mąki8 łyżek
oliwy6 łyżek
cukruszczypta
soli1 łyżka
rozmarynu70 dag ciemnych
winogronMoim zdaniem ciasto z udziałem
suszonych drożdży nie uda się. Polecam świeże
drożdże, które najpierw należy rozpuścić w letniej wodzie. Następnie dodać do
mąki i wyrobić z 4 łyżkami
oliwy, 4 łyżkami
cukru, szczyptą
soli i łyżką suszonego
rozmarynu (może być świeży). Ciasto należy wyrabiać do tego momentu aż zacznie odchodzić od rąk, po czym pozostawić na ok. godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Winogrona dokładnie myjemy. Następnie przepoławiamy na pół i wyciągamy pestki. Chyba, że uda nam się dostać czarne małe
wingrona bez pestek, wówczas mamy znacznie mniej pracy
Blachę lub formę należy dokładnie wysmarować
oliwą z oliwek. Ja użyłam do pieczenia okrągłej formy powlekanej teflonem o średnicy 24 cm. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie połowy i każdą z nich rozwałkowujemy do rozmiaru blachy/formy. I połówkę układamy na spodzie, posypujemy połową
winogron, skrapiamy
oliwą i posypujemy łyżką
cukru. Następnie czynność powtarzamy. Najlepiej jest pozostawić brzegi ciasta bez
owoców, wówczas wycieknie mniej soku.
Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 °C.
Polecam Wam to przepyszne
drożdżowe włoskie ciasto! Można je jeść na śniadanie, na deser po obiedzie i na podwieczorek. Jest rewelacyjne.
Rozmaryn nadaje mu bardzo specyficznego lekko wytrawnego smakuPrzepis dodaję także do akcji Bogusi „Kuchnie Świata…od-kuchni”