Wykonanie
Schiacciata con l’uva, jest plackiem na cieście
chlebowym z
winogronami. Szczególnie popularna jest we Florencji i okolicach, tradycyjnie wypiekana podczas winobrania. Przepis jest wykonany z najprostszych włoskich składników, czyli:
winogron, ciasta
chlebowego,
rozmarynu i
oliwy. Tradycyjny przepis zawierał tylko ciemne
winogrona, ale ja trochę go zmieniłem i smakuje równie pysznie.Składniki:2,5 szklanki
mąki + 0,5 szklanki do podsypywania3/4 szklanki letniej
wody4 dag świeżych
drożdży8 łyżek
oliwy6 łyżek
cukruszczypta
soli1 łyżka
rozmarynu (ja użyłem świeżego, ale może być suszony)40 dag ciemnych
winogron20 dag zielonych
winogron (użyłem małych bezpestkowych)Zaczynamy od rozpuszczenia
drożdży w letniej wodzie.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy rozczyn z
drożdży, 4 łyżki
oliwy, 4 łyżki
cukru, szczyptę
soli i
rozmaryn. Całość wyrabiamy do momentu aż ciasto zaczyna odchodzić od rąk, po czym zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Winogrona myjemy, czerwone kroimy na pół i wyjmujemy pestki, a zielone zostawiamy całe. Jeśli robicie ciasto z zielonych
winogron z pestkami, to również należy je przekroić na pół i powyjmować pestki.Formę wysmarowujemy
oliwą, ja użyłem okrągłej tortownicy o średnicy 25 cm. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C (góra-dół). Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie połowy i każdą z nich rozwałkowujemy na rozmiar formy.Pierwszą połówkę ciasta układamy na spodzie formy, posypujemy połową
winogron, polewamy równomiernie dwoma łyżkami
oliwy i posypujemy jedną łyżką
cukru. Następnie nakładamy drugą połowę ciasta i czynność z
winogronami,
oliwą i
cukrem powtarzamy. Brzegi ciasta zostawiamy bez
owoców, tj. na zdjęciu.Ciasto pieczemy 50 minut. Można podawać ciepłe, ale nie gorące, świetnie smakuje obsypane
cukrem pudrem.Smacznego!