Wykonanie
Focaccia wywodzi się z Włoch. Jest to rodzaj
pieczywa z dodatkami. O istnieniu takiego
pieczywa dowiedziałam się od kolegi i to właśnie on polecił mi upieczenie focacci z dodatkiem
czosnku i
rozmarynu. Oczywiście nie żałuję bo chlebek okazał się bardzo dobry. Na pewno wypróbuję w przyszłości inne odmiany focacci.
Składniki:- 500 g
mąki- 50 g świeżych
drożdży- szczypta
cukru- 3 ząbki
czosnku- płaska łyżka
soli- 325 ml ciepłej
wody- 1 łyżka
oliwy do ciasta i 1 do posmarowania- łyżka
soli morskiej gruboziarnistej na wierzch-
rozmaryn (najlepiej świeży)Przygotowanie:
Drożdże zasypać
cukrem i poczekać do ich rozpuszczenia. Wlać ciepłą
wodę, wymieszać i odstawić na 10 minut. W tym czasie wymieszać ze sobą
mąkę i
sól. Suche składniki dodać do
drożdży i wyrabiać gładkie ciasto. Pod koniec ugniatania dodać
oliwę. Odstawić do podwojenia objętości. Blachę wysmarować
oliwą, rozłożyć równomiernie ciasto, opuszkami palców zrobić wgłębienia na całej powierzchni ciasta. Pozostawić na kolejne 30 minut. Po ponownym wyrastaniu ponownie zrobić palcami wgłębienia, posmarować
oliwą, posypać wierzch posiekanym
czosnkiem,
rozmarynem oraz
solą morską. Piec najpierw 10 minut w temperaturze 250 stopni, kolejne 10 minut w temperaturze 200 stopni. Podawać na ciepło.