Wykonanie
Posadziłam na balkonie
zioła, które najczęściej używam w kuchni. Posiadanie takiego mini ogródka jest fantastyczne bo świeżość
bazylii, zapach
rozmarynu czy
mięta na wyciągnięcie ręki - dodają daniom zupełnie innego smaku. W moim ogródku znalazła się też
szałwia, z której ostatnio zrobiłam a'la saltimbocce . Bratki pięknie nadają się do dekorowania deserów (co możecie zobaczyć klikając TU).
Mięta rozrosła się bardzo, dlatego część jej listków wykorzystałam do kostek
lodu - świetnie nadadzą się do lemoniady w upalne dni. Dziś zapach
rozmarynu i
przyprawa z
suszonych pomidorów i
czosnku, zachęciły mnie do przygotowania focacci.
Składniki:- 1/2 kostki
drożdży świeżych- 2 łyżki
oliwy z oliwek- szczypta
soli- łyżka
cukru- 1,5 szklanki
mąki- 3/4 szklanki ciepłej
wody- 1/4 szklanki ciepłego
mleka- gałązka
rozmarynu-
suszone pomidory z
czosnkiemPrzygotowanie:
Drożdże rozpuszczam w ciepłym
mleku. Do miksera zakładam końcówkę do wyrabiania
ciast drożdżowych a do misy wsypuje szklankę
mąki, wlewam
wodę,
cukier,
sól i
oliwę. Wyrabiam. Jeżeli nie masz takiej końcówki, wyrób ciasto ręcznie. Dodaję
drożdże i wyrabiam przez 5 minut. Odstawiam pod przykryciem minimum godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie przekładam ciasto na blachę, którą naoliwiłam. Rozkładam palcami i odstawiam na kolejną godzinę. Następnie ugniatam ciasto palcami, posypuje
pomidorami i
rozmarynem. Piekę 15-20 minut w 240 stopniach.