ßßß Cookit - przepis na Focaccia z rozmarynem i suszonymi pomidorami

Focaccia z rozmarynem i suszonymi pomidorami

nazwa

Wykonanie

Posadziłam na balkonie zioła, które najczęściej używam w kuchni. Posiadanie takiego mini ogródka jest fantastyczne bo świeżość bazylii, zapach rozmarynu czy mięta na wyciągnięcie ręki - dodają daniom zupełnie innego smaku. W moim ogródku znalazła się też szałwia, z której ostatnio zrobiłam a'la saltimbocce . Bratki pięknie nadają się do dekorowania deserów (co możecie zobaczyć klikając TU). Mięta rozrosła się bardzo, dlatego część jej listków wykorzystałam do kostek lodu - świetnie nadadzą się do lemoniady w upalne dni. Dziś zapach rozmarynu i przyprawa z suszonych pomidorów i czosnku, zachęciły mnie do przygotowania focacci.
Składniki:
- 1/2 kostki drożdży świeżych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- łyżka cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- gałązka rozmarynu
- suszone pomidory z czosnkiem
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku. Do miksera zakładam końcówkę do wyrabiania ciast drożdżowych a do misy wsypuje szklankę mąki, wlewam wodę, cukier, sól i oliwę. Wyrabiam. Jeżeli nie masz takiej końcówki, wyrób ciasto ręcznie. Dodaję drożdże i wyrabiam przez 5 minut. Odstawiam pod przykryciem minimum godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie przekładam ciasto na blachę, którą naoliwiłam. Rozkładam palcami i odstawiam na kolejną godzinę. Następnie ugniatam ciasto palcami, posypuje pomidorami i rozmarynem. Piekę 15-20 minut w 240 stopniach.
Źródło:http://abitepl.blogspot.com/2013/06/focaccia-z-rozmarynem-i-suszonymi.html